Re: Drugos vs. účetní007 ????
Pro úplnost ještě kopíruji odpověď účetního007 z jiného vlákna:
Jste si tímto naprosto jistý ???
Ano, jsem si tím jistý, k uvedené problematice publikoval Ing.M.Děrgel v časopise Daně a právo v praxi 9/2008 mj.:
Závěrem si k problematice pracovních cest OSVČ doplňme
několik dalších praktických poznámek:
U plátců DPH je daňovým výdajem cena za spotřebované
PHM bez DPH uplatněné k odpočtu.
Cestovní náhrady si OSVČ nemusí vyplácet z pokladny nebo převádět na svůj soukromý účet, jde o její daňové výdaje, i když zůstanou ležet ve firemní pokladně (např. když nocleh platila ze soukromých peněz). Základní náhrada za užití vozidla je u OSVČ daňově podmíněna mj. i tím, že jde o její vlastní vozidlo, tj. takové, které jí po právní stránce patří, ať už je přitom součástí společného jmění manželů nebo podílového spoluvlastnictví, v ostatních případech (nejde-li o vozidlo vlastní) nelze základní náhradu daňově uplatnit.
Pozor na to, že u nákladních automobilů nezahrnutých v OM je daňově účinná jen sazba základní náhrady 4,10 Kč/km jízdy, tj. stejně jako u osobních automobilů (na rozdíl od zaměstnanců, kde lze v souladu se zákoníkem práce dohodnout až dvojnásobnou sazbu, která u nich není předmětem zdanění).
Na rozdíl od cestovních náhrad zaměstnanců nemůže OSVČ
u svých vlastních pracovních cest uplatnit zjednodušený režim paušálních cestovních náhrad, ani nemá nárok daňově zohlednit neprokázané cestovní výlohy, které ZDP vyžaduje prokázat (např. za ubytování nebo za PHM vozidel v OM a v nájmu), když např. ztratí doklady o zaplacení atp. (s výjimkou paliva u zahr.cest).
OSVČ nemá (opět na rozdíl od zaměstnanců) nárok
uplatňovat jako daňový výdaj (náklad) cestovní náhrady při
cestě v souvislosti s mimořádným výkonem práce mimo
rozvrh směn, při přeložení, při přijetí do zaměstnání,
resp. při zahájení podnikání v jiném městě, ani jízdní
výdaje za cesty k návštěvě člena rodiny.
Tak co Vy na to Drugosi?
Potřebuji se už dopátrat správné odpovědi :-)
U plátců DPH je daňovým výdajem cena za spotřebované
PHM bez DPH uplatněné k odpočtu --- to jistě, ale týká se to pouze vozidel uvedených v majetku firmy.
Paní Hano,
jestli někdo souhlasí nebo nesouhlasí s dikcí zákona je na dvě věci (jistě víte na které)!
Pokud zákon 586/1992 Sb v §24/2/k stanoví
v odstavci 3 NÁHRADY:
3. na dopravu vlastním silničním motorovým vozidlem 23d) nezahrnutým do obchodního majetku poplatníka, ve výši sazby základní náhrady, a to maximálně do výše sazby základní náhrady vymezené pro zaměstnance v § 6 odst. 7 písm. a), a náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty.
tak přes to "vlak nejede" A jestliže paní Gábina neví co to jsou NÁHRADY a jak se vypočítají (jak zde inzeruje
ve svých neznalostech) tak opravdu nemá cenu dále diskutovat.
Hezký den až do večera
Pane Vladimíre, nabyla jsem dojmu, že když napíšu delší odpověď, bude zase nepochopena. A paní Gábina chtěla vědět, jestli lze nebo nelze. Kdyby se ptala, kde se může o mou odpověď či odpověď jiných opřít, taky bych zkopírovala zákon. Ale myslím, že byhom byli tam, kde jsme byli na začátku. O DPH se tam totiž nemluví ;-)
A jestliže paní Gábina neví
>co to jsou NÁHRADY a jak se vypočítají (jak zde
>inzeruje
>ve svých neznalostech) tak opravdu nemá cenu dále
>diskutovat.
Pane Vladimíre,
Vy pravděpodobně dobře rozumíte účetnictví, daním apod, ale jsou lidé, kteří těmto věcem nerozumí, přesto chtějí získat zdarma informace, které potřebují k tomu, aby účetnictví ve své malé firmě zvládli sami. Je na tom něco špatného?
Ne každý má na to, aby si na opravu netěsnící baterie volal instalatéra, na vymalování bytu malíře, na výměnu píchlé pneu asistenční službu atd.
>jiného vlákna:
>
>Jste si tímto naprosto jistý ???
>Ano, jsem si tím jistý, k uvedené problematice
>publikoval Ing.M.Děrgel v časopise Daně a právo v praxi
>9/2008 mj.:
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
>Tak co Vy na to Drugosi?
>Potřebuji se už dopátrat správné odpovědi :-)
... takže nejlepší bude pokud se zeptáte přímo:
http://www.dane24.cz/pages/prehlrub.asp?id=37&typ=r
On vám ing. Děrgel nejprve srovná "charakter" tím, že vám vysvětlí co je to NÁHRADA za PHM v případě vozidle nevloženého do OM
což je pro vás zřejmě španělská vesnice.
Proč by vám to měl vysvětlovat Drugos zadarmo (a vašima kecama o "babo" raď), když vám to sdělí za 6 stovek odborník na slovo vzatý (dokonce jej zde citujete) a s garancí daňového poradce?
Hezký den všem
Vladimíre,
jestli jsem se Vás dotkla tím "babo (účetní) raď tak se moc omlouvám, nemyslela jsem to zle, ale nemusel jste napsat tak arogantní odpověď. Položila jsem jen do diskuze otázku na kterou jsem dostala rozdílnou odpověď a zajímalo mě, proč tomu tak je.
Co je to Náhrada za PHM u aut nevložených do majetku vím, jen nevím, proč mi tedy na moji otázku - zda lze nebo ne uplatnit odpočet DPH z PHM někdo odpoví, že ano?
Pokuď Drugos mluví o "koze" a účetní007 o "voze" tak to je pak něco jiného.
Hanko a Vladimíre, máte pravdu, asi jsem odpověď pana účetního007 nepochopila správně.
Co se týká čtvrtletního ODPOČTU DPH z nafty a psaní dokladů do DE u N1 nevloženého do majetku je mi už jasné - že to v žádném případě nelze.
Co se týká NÁHRAD:
Pozor na to, nepochybně máte dvě možnosti, jak popisujete - a to cenu PHM vyhláškovou a cenu nebo cenu dle doloženého dokladu, ale pokud plátce DPH uplatní odpočet (což může), cena pro účely cestovních náhrad je bez DPH, tedy v úrovni bez daně.
Myslela jsem, že vím, že u auta nevloženého do majetku musím použít průměr vyhlášený na konci roku (případně uplatnit náhradu vyšší dle paragonů). Jak do toho ale zapadá, že si plátce DPH může uplatnit odpočet? Kdy a z čeho?
Pozor na to, nepochybně máte dvě možnosti, jak popisujete - a to cenu PHM vyhláškovou a cenu nebo cenu dle doloženého dokladu, ale POKUD PLÁTCE DPH UPLATNÍ ODPOČET (COŽ MůŽE) cena pro účely cestovních náhrad je bez DPH, tedy v úrovni bez daně.
Vladimíre, je tak těžké pochopit, že mě, jako naprostému začátečníku - poslední dva řádky zamotaly hlavu?
Je tak těžké, pro Vás, jako odborníka, vysvětlit to polopatě a ne jen odkazy na zákony? To mi budete raději psát něco o "kecech babo" raď", což vůbec nebylo myšleno škaredě a už vůbec ne na Drugose, ale na všechny, kteří si můj dotaz přečtou?
Vladimíre, já nejsem jak si Vy myslíte naprostý blbec, naopak - já jsem vždy patřila mezi puntičkáře, co musí mít všechno dokonalé a správně udělané. Nepatřím ale k těm málo lidem, co se vše naučí ve škole nebo na nějakém kurzu, patřím k většině lidí, kteří se učí praxí - to ovšem znamená, že mi někdo nejdříve ukáže nebo řekne co a jak dělat a já už se pak tím řídím.
PS: Nevím, kdo z nás by potřeboval srovnat "charakter"
Je mi líto, jak se tato diskuze zvrhla, ale nechápu, proč lidé jako p. Vladimír, kteří nesnáší naprosto začátečnické dotazy na tyto odpovídají a ještě k tomu urážlivě.
Tím myslíte toto?
"POKUD PLÁTCE DPH UPLATNÍ ODPOČET (COŽ MůŽE) cena pro účely cestovních náhrad je bez DPH, tedy v úrovni bez daně."
Žádný odpočet uplatňovat nebudu, takže doměrek nehrozí.
Co ale nepochopím nikdy, je Vaše arogantní urážlivá odpověď. Není přece nic jednoduššího než začátečníkům neodpovídat, nemyslíte?
Jakýpak roste??? Vy sotva odrostete učednickým střevíčkům a už si říkáte konkurence v tomto oboru?
V účetnictví asi joó ale v aroganci - na tom musíte ještě hodně pracovat. Co tady na vás nadávali, to je jenom slaboučký odvar proti mojí "slávě" zde v této oblasti. Ale vyrostete nebojte .....
Co jsem nepochopila? Na Vaší odpovědi není co nepochopit.
Když potřebuji zjistit nějakou informaci, přečtu si zákon. Pokuď se ale potom od několika vás odborníků účetních dozvím, že něco dělají jinak, než jsem se v zákonech dočetla tak si dovolím zeptat se vás tady v diskuzi. Je na tom něco špatného?
Zjistila jsem, že je u nás dost lidí, kteří se účetnictvím živí a považují se za odborníky, přestože tomu vůbec nerozumí a dělají chyby, které bych ani já neudělala - tak takovými radami bych se řídit nechtěla, proto chci raději znát názor více lidí.
No nic, tahle diskuze již nemá smysl, odpověď na původní otázku již znám a kdybych zbytečně o všem nepřemýšlela a raději příspěvěk od p. účetního007 zahodila za hlavu, udělala bych lépe.
Četl jste vůbec můj příspěvěk ve 12:11???? Proč jste nepřijal omluvu a nebyl mi ochotný odpovědět na pro Vás tak jednoduchou otázku?
Chápu, že máte svůj způsob vyjadřování, z většiny Vašich příspěvků tady na diskuzi je cítit maximální nadřazenost, všichni Vás tady poslouchají na slovo a považují za největšího odborníka - to Vám dělá dobře,že? Ale mě se tento Váš způsob nelíbí. Nic o mě a lidech, kteří si dovolí na něco se zeptat nevíte, nevíte kdo jsme, víte jen to, že nerozumíme Vašemu oboru a proto jste něco víc?
Mějte se moc hezky a raději už nic neodpovídejte.
>
>>Laskavě si ubvědonmte že ty kecy mimo tema začaly
>>vaším příspěvkem z 11.04 hod (letos).
>
>
>Četl jste vůbec můj příspěvěk ve 12:11???? Proč jste
>nepřijal omluvu a nebyl mi ochotný odpovědět na pro Vás
>tak jednoduchou otázku?
>
>Chápu, že máte svůj způsob vyjadřování, z většiny
>Vašich příspěvků tady na diskuzi je cítit maximální
>nadřazenost, všichni Vás tady poslouchají na slovo a
>považují za největšího odborníka - to Vám dělá dobře,že? Ale
>mě se tento Váš způsob nelíbí. Nic o mě a lidech,
>kteří si dovolí na něco se zeptat nevíte, nevíte kdo jsme,
>víte jen to, že nerozumíme Vašemu oboru a proto jste
>něco víc?
>
>Mějte se moc hezky a raději už nic neodpovídejte.
>
>
>Já Vás p.Gábino nechápu,proč se necháváte v takovýmhle vedru ještě vytočit.Pan Vladimír je takový jaký je,je to jeho způsob vyjadřování,budˇho přijměte a nebo ignorujte.On už jiný nebude a proč taky,každý jsme nějaký.....no a,že bychom ho poslouchali na slovo....spíš se bavíme tím,že se někdo nebaví......
>>>Já Vás p.Gábino nechápu,proč se necháváte v
>>>takovýmhle
>>>vedru ještě vytočit.Pan Vladimír je takový jaký je,je
>>>to jeho způsob vyjadřování,budˇho přijměte a nebo
>>ignorujte.On už jiný nebude a proč taky,každý jsme
>>nějaký.....no a,že bychom ho poslouchali na
>>slovo....spíš se
>>bavíme tím,že se někdo nebaví......
>
>To je rada nad zlato - budu ho ignorovat :-)
>Tak fajn, beru zpět...na slovo ho všichni
>neposloucháte, ale jeho pocit absolutní nadřazenosti si myslím
>uvědomujete všichni.
>Díky moc a přeji hezký zbytek sluníčkového dne.
Blábolíte, přečetl jsem si Váš první příspěvek a to je teda něco. Nedivte se Vlad., že reaguje tak, jak reaguje.
>
>
>
>
>
Vy jste praneteř z babiččiny strany strýčka nevlastní
tetičky majitele tohoto serveru že máte právo
ZAKAZOVAT komukoliv odpovídat na dotazy?
Pokud ano tak to jistě majitel serveru potvrdí,
pokud ne, držte (se zpátky).
Pozn. pokud mě kdokoliv považuje za odborníka je to jenom a jenom jeho věc a mě to je zdaleka šuma fuk.
Re: není v OM - odpočet u PHM je možný
Dobrý den všem účastníkům diskuze. Uvedu nyní argumenty, o které opírám svůj názor, který je v souladu s platnou právní úpravou ZDPH i ZDP.
Nejdříve k tvrzení pana Drugose. Argument, že náklady spojené s majetkem, který není v OM jsou daňově neuznatelné je mylný. U finančního leasingu, operativních nájmů jsou náklady (výdaje)na provoz a údržbu neodiskutovatelně daň. účinné a nikdo se nad tím nepozastavuje. Navíc odvozovat podmínky nároku na odpočet z právní úpravy ZDP je chybný postup, ZDPH stanovuje svá vlastní pravidla pro uplatnění nároku na odpočet a obchodní majetek je pohledem DPH vymezen jinak než OM v ZDP.
Jak to tedy je:
1. DPH
Podmínky uplatnění NO jsou stanovené v § 72 a 73 ZDPH. Z těchto podmínek vyplývá, že lze uplatnit nárok na odpočet u PHM spotřebovaných automobilem, které není u OSVČ zahrnuto v OM, pokud jsou splněny ostatní zde uvedené podmínky. Tedy OSVČ musí nakoupené PHM použít pro účely uskutečnění plnění vymezených v § 72/2 ZDPH. Dále je třeba vzít v úvahu § 72/5 ZDPH a případný odpočet krátit poměrem soukromého a ekonomického využití (např.poměrem ujetých km služ.cesty či za období).
2. Daň z příjmů
Zde je třeba vzít v úvahu bod 23. pokynu D-300 MF, ze kterého vyplývá, že u plátců DPH se zahrne do daňových výdajů cena za spot.PHM bez DPH, jestliže je odpočet uplatněn. To tedy znamená, že daňový výdaj podle § 24/2/k/bod 3 ZDP bude cena za PHM bez DPH.
Správce daně při dodržení stanoveného postupu nemůže mít nejmenší námitky, a taky je neměl, dva moji klienti tento systém využívají. Problematiku jsem diskutoval i s daňovým poradcem, který tento postup potvrdil, byť jak s oblibou píše Jaromír, zákon platí pro všechny a názory poradců a auditorů na to nemají vliv.
Mějte příznivý pátek a příjemný nadchízející víkend :o)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 8. 2009 11:04
Dotaz:
autodopravce FO, plátce DPH vlastní automobil N1,
který nemá v majetku.
Může si nárokovat DPH z PHM nebo nesmí?
Někde (většinou) jsem se dočetla,
že u auta nevloženého do majetku žádný odpočet DPH
není možný, protože se doklady od nákupu PHM vůbec
neobjeví v DE
Jsou ale lidé, kteří tvrdí, že pokuď je nákl. auto používané výhradně k ekon. činnosti (což se u autodopravce předpokládá) a platí se silniční daň, je možné DPH z nafty nárokovat a paragony jako výdajový doklad zapisovat do DE (opravy ne, to vím)
Potom si ale přečtu toto a jsem zmatená:
Nevložíte-li do OM, pak máte 2 možnosti jak uplatnit
náhradu za spotřebované PHM, buď paušálem maximálně ve
výši podle vyhlášky MPSV (v roce 2008 č. 357/2007, v
roce 2009 č. 451/2008) nebo, to je Váš případ, podle
účtenek (§24 odst. 2 písm. k bod 3 zákona o DzP) a z
nich si už DPH nárokujete jako u každého jiného daňového
dokladu.
1. odpověď Drugose :
Dlouhodobý hmotný i jiný majetek, který neni zahrnutý v obchodním majetku společnosti či živnostníka, nemá se společností (živností) nic společného. Tudíž ani náklady související s provozem tohoto majetku nemohou býti nákladem.
Při představě, že si budete nárokovat odpočet DPH za nákup PHM u tohoto majetku, a zbylý základ daně budete dávat do nákladů mě bere husí kůže.
Finanční úřad bude nadšen páč je čekají jisté prémie :))
2.odpověď účetní007:
Pozor na to, nepochybně máte dvě možnosti, jak popisujete - a to cenu PHM vyhláškovou a cenu nebo cenu dle doloženého dokladu, ale pokud plátce DPH uplatní odpočet (což může), cena pro účely cestovních náhrad je bez DPH, tedy v úrovni bez daně.
tak a teď "babo (účetní) raď"