Sociální bydlení - 9% DPH

• (neregistrovaný)

19. 8. 2009 19:06

Prosím o radu ohledně fakturace s 9% u sociálního bydlení dle §48 (novostavba) a 48a (stávající stavba).

Mám známého truhláře - vyrábí nábytek. Prosím, co vše může dát do 9% u sociálního bydlení? Jen vestavěné výrobky (tj. se stavbou spojené - vestavěná kuchyňská linka (včetně spotřebičů), vestavěné skříně, obložky kolem dveří ...) ale třeba, když zhotoví komodu, postel volně stojící, tak tuto musí dát s 19%? Nebo prostě vše, co je pro rodinný dům může dát s 9%? Nebo s 9% pouze to, co je s montáží?

Fakturuje-li naráz např. při kompletním vybavení domu, jak vestavěný nábytek, tak volně stojící, musel by sazby odlišovat?

U skříněk, šla by třeba sazba 19% obejít tak, že jsou to skříňky závěsné, kt. on zavěsil, tj. už je to včetně montáže?

Dále, je potřeba, aby měl nějak doloženo použití sazby snížené 9%? Nějaké prohlášení, že se jedná o rodinný dům nebo, že jsou splněny podmínky § 48 a 48a nebo doložit např. ohlášku,výpis z KN nebo stavební povolení??

Pamatuji si, že jak nám dělali na domě střechu, že jsem podepisovala nějaký papír ohledně právě snížené sazby ... ale už si bohužel nevzpomínám, co konkrétně obsahoval.

Prosím, pomozte, kdo s tím máte zkušenosti.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 8. 2009 20:22

annonym (neregistrovaný)

Re: Sociální bydlení - 9% DPH
      1) § 48 se týká stávajících staveb a podstatné pro uplatnění snížené sazby daně je, zda jsou určeny pro bydlení
      2) § 48a se týká novostaveb a podstatné pro uplatnění snížené sazby daně je, zda se jedná o dům pro sociální účely
      3) Pokud zhotoví kuchyňskou linku, kterou bude montovat do novostavby, pak u soc. bydlení uplatníte 9 % DPH. Stejně tak u montáže kuch. linky u rekonstrukce nebo modernizace ve stávající stavbě určené pro bydlení a to včetně zabudovaných elektrospotřebičů. Podstatným kritériem je MONTÁŽ nebo ZABUDOVÁNÍ. Z toho plyne, že pouhé zavěšení jedné skříňky
      nelze považovat za zabudování nebo montáž. Stejně tak nelze považovat za zabudovaný el. spotřebič, který je postaven na kuch. lince nebo poličce jenom proto, že zastrčíte přívodní šňůru do zásuvky.
      4) Pokud zhotovíte např. postel, komodu (19 %) a kuch. linku, kterou budete montovat (9 %), pak v DD musíte zvlášť uvést zd. plnění s 9 % a samostatně s 19 % DPH.
      5) Zajit si důkazní prostředky je ve vašem zájmu. Zajistit lze např. kopií výpisu z katastru nemovitostí, uzavřenou smlouvou, případně objednávkou, popřípadě plátce uvede na doklad adresu rodinného nebo bytového domu.

• 20. 8. 2009 9:21

Vlasta (neregistrovaný)

Re: Sociální bydlení - 9% DPH
      * Moc děkuji za vyčerpávající odpověď, potřebovala jsem se ujistit, jestli jsem zákon a informace MFCR správně pochopila.

Ještě jednou díky moc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).