Daňové odpisy hmotného majetku.

• (neregistrovaný)

21. 8. 2009 8:26

Dobrý den, prosím o ujasnění § 31, odst. 7 ZDP o použití nižších sazeb daňových odpisů. Mám hmotný majetek ve 2 odpis. sk, s dobou odepisování na 5 let. Chci si kvůli HV zvolit nižší odpis. Můžu si tedy např. zvolit odpis 5% (maximální sazba je 11 % v prvním roce a v dalších letech 22,25 %) a odepisovat 20 let ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 8. 2009 8:38

Evča (neregistrovaný)

Re: Daňové odpisy hmotného majetku.
      Poplatník může na základě svého rozhodnutí použít i sazby nižší.
      Neplatí to pro poplatníky uvedení v §2 tj. fyzická osoba:
      která uplatňuje výdaje podle §7 odst.9 nebo §9 odst.4 ( tj.paušální částkou) a je povinen vést odpisy pouze evidenčně podle §26 odst.8
      anebo používí DHM pouze z části

• 21. 8. 2009 8:44

Marťa* (neregistrovaný)

Ano to je mi jasné, jsme právnická osoba. Chtěla jsem si jen ověřit tu techniku použití nižších odpisů. Jestli místo 5 let mohu odepisovat daňově 20 let ? Myslím, že při použití 5% (tedy sazby nižší) je logické natažení doby odepisování. Dívala jsem se do historie diskuze, ale odpovědi byly různé.

• 21. 8. 2009 10:11

Evča (neregistrovaný)

ANo můžete odpisovat delší dobu. Doba stanovená zákonem je minimální. Lze také:
      1/ nezahájit odpeisování v prvním roce užívání předmětu
      2/přerušit odepisování-neuplatnit odpis- v některém z dalších roků užívání
      3/ neuplatňovat plnou výši rovnoměrných daňových odpisů,jak jsou stanoveny zákonem ( stanovená doba odpisování je minimální)
      Přitom je zapotřebí dodržovat pouze následující podmínky:
      při dalším odpisování je nutné pokračovat způsobem,jako by odpisování nebylo přerušeno
      Podle toho můžete uplatňovat odpisy jak máte napsáno v dotazu

• 21. 8. 2009 10:26

Marťa* (neregistrovaný)

Jé děkuji moc za trpělivost a laskavost. Hezký sluneční den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).