Jsem OSVČ, s dohodou o provedení práce

• (neregistrovaný)

21. 8. 2009 9:17

Prosím o radu. Jsem OSVČ,ale navíc bych chtěla kolegovi vypomáhat. Má odměna by byla do 5ti tisíc měsíčně. a zároveň i do 150ti hodin ročně. Teď se ptám,zda mám či nemám u něho jako OSVČ podepsat prohlášení poplatníka..? Co z toho pro mne vyplývá. A na co si mám jako OSVČ dát pozor. Také mě zajímá,když tedy kolega za mě bude odvádět tu 15% daň, zda musím pak tyto příjmy uvést do svého daňového přiznání../jako nějaké vedlejší příjmy/A také by mne zajímalo, když by ten příjem byl za rok cca 60.000Kč, zda bych to nemusela i já pak znova danit. U dohody o prevedení práce není stanovena částka na hodinu, tedy může být sjednána částka za provedenou práci,pokud to dobře chápu?? Ještě jsem takto nepracovala jako OSVČ pro jiného podnikatele nebo společnost. Pracovala jsem jen jako živnostník pro jiného živnostníka s tím,že on mě vyplácel a já si zdr. i soc, pojištění hradila sama. Tady mi kolega poradil,že díky téhle smlouvě by se mi nenavyšoval příjem z podnikání. Trošku mám obavy z toho,abych pak z vydělané částky za rok nemusela platit nějakou další daň. Také by mne zajímalo,zda pak u vás třeba někdo řešil,jestli jste jako podnikatel někomu dle hodin vyplatili 100Kč na hodinu nebo 400Kč na hodinu.. Chtěla bych to totiž udělat tak,abych já sama už ve svém ročním daňovém přiznání nemusela něco danit a řešit, co se týká nějakého dodanění a odvodů daní, vyplývající z téhle smlouvy o provedené práci. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 8. 2009 10:17

jana h (neregistrovaný)

Re: Jsem OSVČ, s dohodou o provedení prá
      jsou 2 varianty
      1/ podepíšete prohlášení - danit se bude 15 % zálohovou daní, uplatníte slevu na polatníka, výsledkem je (při nízké mzdě) , že neodvedete žádnou daň a hrubá mzda = čistá mzda. Tento příjem však budete muset zahrnout do svého přiznání a součet těchto příjmů a příjmů z podnikání společně zdanit
      2/ nepodepíšete prohlášení - za předpokjladu mzdy do 5000, bude sráženo srážkovou daní 15 % a dále už nemusíte uvádět ve vašem přiznání, srážková daň se prostě srazí a hotovo, už se nevyúčtovává

• 21. 8. 2009 10:20

akras (neregistrovaný)

Re: Jsem OSVČ, s dohodou o provedení prá
      Tady mi kolega poradil,že díky
      >téhle smlouvě by se mi nenavyšoval příjem z podnikání.
      >Trošku mám obavy z toho,abych pak z vydělané částky za
      >rok nemusela platit nějakou další daň. Také by mne
      >zajímalo,zda pak u vás třeba někdo řešil,jestli jste jako
      >podnikatel někomu dle hodin vyplatili 100Kč na hodinu
      >nebo 400Kč na hodinu.. Chtěla bych to totiž udělat
      >tak,abych já sama už ve svém ročním daňovém přiznání
      >nemusela něco danit a řešit, co se týká nějakého dodanění
      >a odvodů daní, vyplývající z téhle smlouvy o provedené
      >práci. Děkuji
      Prohlášení podepište, pokud by jste nepodepsala pak by odváděl srážkovou daň,kterou by jste si již nemohla vyúčtovat, pokud podepíšete bude odvádět zálohovu daň, za rok 2009 Vám vystaví potvrzení o zdanitelných příjmech, toto potvrzení přiložíte k daňovému přiznání a příjmy uvedete jako příjmy ze zaměstnání.Samozřejmě tyto příjmy + příjmy ze živnosti musíte uvést v daňovém přiznání společně. Při DPP není mzda omezena,kolik si vyděláte tolik budete mít, je jen omezen počet hodin u jednoho zaměstnavatele za kalendářní rok - maximum 150hodin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).