E-shop s vlastní módní značkou

• (neregistrovaný)

1. 7. 2011 18:41

Dobrý den, můj dotaz se týká e-shopu s oblečením vlastní módní značky. Jaké úkony jsou nutné pro založení módní značky? Pokud by toto oblečení vyráběli členové mé rodiny (zaměstnaní, v důchodu) a studentky bez živnostenského oprávnění, musejí si ho bezpodmíněčně pořídit? Jaký druh živnostenského oprávnění bych si musela pořídit já? Děkuji za odpověď. Tereza         

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 8. 2011 10:03

Lenka (neregistrovaný)

Nevím, jestli založení vlastní oděvní značky musí splňovat ještě nějaké zvláštní podmínky odlišné od „pouhé“ výroby a prodeje oděvů. Ale předpokládám, že nikoli.

Zkuste si v Googlu, Seznamu či jiném vyhledávači  najít firmu zabývající se výrobou oděvů a pak se mrknout do živnostenského rejstříku, jaké tam ta firma má uvedené živnostenské oprávnění. Já jsem našla třeba firmu Palička s.r.o., která má zaregistrováno ohlašovací volnou živnost s těmito obory činnosti:

- 1) Výroba textilií, textilních výrobků, oděvů a oděvních doplňků
      - 2) Velkoobchod a maloobchod
      - 3) Zprostředkování obchodu a služeb
      - 4) Praní pro domácnost, žehlení, opravy a údržba oděvů, bytového textilu a osobního zboží

Ten poslední bod by se Vás zřejmě netýkal, u bodu 3) si nejsem jistá, ale body 1-2 byste podle mě určitě mít měla.

Pokud byste si Vy sama zřídila živnost na výše uvedené obory a potom byste jako podnikatel zaměstnala Vaše příbuzné, kteří by ty oděvy vyráběli, tak jako Vaši zaměstnanci by samozřejmě už žádný živnosťák mít nemuseli. Pokud byste nechtěla, aby byli Vašimi zaměstnanci, a vyžadovala, aby s Vámi spolupracovali „na živnosťák“, tak by museli mít stejná výše uvedená živnostenská oprávnění jako Vy.

Ten výběr živností, který jsem uvedla, berte jako orientační, nejsem odborník. Až si budete na živnostenském úřadě zřizovat živnost, nechte si tam od nich poradit, na co přesně si máte živnost zřídit.

• 3. 8. 2011 16:46

MonikaSh

Stačí vám jen Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona, obor 10. Své výrobky si automaticky můžete prodat v rámci tohoto oboru. A je jedno zda v kamenném obchodě nebo přes eshop.
      Co se týče vlastní značky oblečení, budete si ji muset zaregistrovat jako ochrannou známku, pokud nechcete, aby podobnou nebo stejnou používal ještě někdo jiný.

• 7. 8. 2011 15:04

lukas.zidek (neregistrovaný)

Z pohledu obchodního plánu bych byl velmi opatrný. Dříve než se pustíte do nákupu své značky a investujete velké peníze do reklamy bych si prvně vyzkoušel zda jste opravdu konkurence schopná.

Ne, že bych Vás paní Terezo chtěl odrazovat, ale opravdu buďte opatrná. Je několik faktorů, které ovlivní Váš postoj v podnikání na internetu. Pokud máte představu, že budete většinu obchodu dělat přes internet, tak pozor. Není to tak jednoduché. Ze zkušeností vím, že pokud se obrat pohybuje cca kolem 20% tak to znamená, že je internetový obchod velmi úspěšný. Pokud se samozřejmě nejedná jen o internetové projekty.

Proto bych zde byl velmi opatrný a spíše bych to prvně vyzkoušel v malém měřítku. Obdobný projekt se nám podařilo rozběhnou s naší klientkou : http://www.vivamammamia.cz/
      Přišla na český trh s něčím novým a povedlo se ji to rozběhnout, ale dělala to postupně. Proto bych asi navrhoval postupné kroky.

Pokud budete chtít rádi Vám poradíme.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).