PPM - souběh OSVČ, zam.

• (neregistrovaný)

23. 8. 2009 14:39

Dobrý den,

zjistila jsem, že jsem těhotná (5. týden) a řeším, co s PPM, raději dopředu, abych něco nezapomněla.

Od 01/07 jsem zaměstnaná na HPP, kromě toho mám ŽL a přivydělávám si, ale tak abych nepřekročila hranici u SP placení důchodového pojištění, tj. SP neplatím.

Prosím o následující rady:

1) DVZ se stanoví jako podíl započitatelného příjmu a započit. kalendářních dnů za posledních 12 kal. měsíců (tyto započitatelné kal. dny jsou poníženy o vyloučené doby).
    TJ. pokud budu nemocná, tak se jsou dny PN vyoulečenými a ze započit. dnů s odečtou? A to i dny nemoci 1. 14. kalendářních dnů, kdy je náhrada mzdy o zaměstnav. nebo se odečítají jako vyloučené doby až dny, kdy PN hradí OSSZ, tj. po 15. kal. dnech PN?

2) jelikož je od r. 09 možné být účastna jako OSVČ nemoc. pojištění, přestože nejsem pojištěna důchodově, chci si v pondělí podat přihlášku k nemocenskému, tj. splním podmínku účasti na pojištění jako osoby samostatně výdělečně po dobu alespoň 180 kalend. dnů v posledním roce přede dnem počátku podpůrčí doby (§32/3 zák. o nem.) - tak abych pojistné zaplatila už za srpen a byla tak nemocensky pojištěna ihned (pokud to tedy lze ..)

Pokud zákon stanoví pro OSVČ tuto podmínku (tj. 180 dní v posledním kal.roce), předpokládám, že postačí obecnou podmínku účasti pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§32/2) splnit v zaměstnání, což já splňuji.

Zaráží mě ale, že je v §32/2 je stanoveno, že je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z více pojištění, musí být tato podmínka účasti na pojištění splněna v každém z těchto pojištění.
    Což by ale znamenalo, že bych musela i jako OSVČ zvlášť splnit tuto podmínku? Proč potom zákonodárce stanovuje pro OSVČ ještě §32/3, tj. 180 kal. dnů?

Děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).