Re: Časové rozlišení-znovu-účet 384
Pokud to dobře chápu, měla byste tomít takto správně. DPH proúčtujete při podávání daňového přiznání - já např. daňovou povinnost (nebo nadměrný odpočet) dávám na speciální analytiku, která se vám pak "vynuluje" buď zaplacením daně nebo jejím vrácením od FÚ. LD
No jo,ale vystavená faktura(s DPH) je např. na 100,-Kč a odbebrané služby za předplacený měsíc jsou na 80,-Kč,tzn.že je i DPH nižší.Měla bych ho od té větší částky odečíst.A právě to DPH odečtené mi dělá problémy.Možná,že už od začátku jdu na to špatně,proto dotaz.Jsem v tom moc zamotaná.
Tak jinak - když vystavujete fakturu dopředu, musíte vědět na jakou částku. Pokud za ten měsíc se spotřebují služby nižší, rozpustíte účet 384 (zápis 384/602) např. 1/4 v měsíci, kdy jste vystavila fakturu, 3/4 v dalším měsíci. DPH se to vůbec nedotkne, to musíte odvést z celé částky vydané faktury, ať výnosy časově rozlišujete nebo ne.
Jsem úplný trotl-pořád to nechápu.Zkusím to více rozepsat.Restaurace poskytuje služby(obědy)pro ZŠ.Ti si dopředu objednají za 1000,-tyto služby.Vystaví se jim faktura s DPH a je uhrazena.Na konci měsíce se spočítají tržby za obědy a zjistí se,že odebrali jen za 800,-( včetně DPH)Výkony odečtu,ale musím odečíst i to menší DPH od DPH na faktuře a výsledek je reálné DPH.Už když tuto větu píšu zní mi nějak divně:=(
Určitě být vámi, tak se dopátrám té smlouvy, protože se mi to zdá celé nějaké divné. Pak mě napadla ještě jedna možnost, že byste jim nefakturovala rovnou, ale poslali by vám zálohu a vy jste jim na základě skutečně odebraných služeb pak za měsíc vystavila fakturu a odečetla složenou zálohu. Zkuste tu smlouvu a dejte vědět. ;-)
LD
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 8. 2009 18:20
Prosím o radu.Musím udělat časové rozlišení(zálohové platby nemůžu).Vystav.fak. 311/384 + 311/343.Zaplacená,DPH odvedené.V měsíčních tržbách odečet za služby 384/602.Potud mi to vychází,ale nevím co s DPH.Musím ho také odečíst,ale nevím na jaký protiúčet.Na každém účtu mi dělá paseku.Faktura je na předem zaplacené obědy,ale vždy je na konci měsíce odebrané méně.Děkuji za chytré hlavy.