Re: malý rozsah
Také s tím mám potíže. Prý pokud nelze z DPČ jednoznačně vyčíst, zaručený příjem je vyšší než 2000,-- Kč je to vždy ZMR. Máte uvdedno maximálně, což může být, ale také nemusí. Podku to máte takhle a třeba mzdu sjednanou za hodinu, nelze určit kolik hodin má za měsíc přesně odpracovat. Zam-nec je nemocensky pojištěn v měsíci, kdy dosáhne příjem větší než 2000,--, má se zpětně přihlásit k pojištění. Takže ZMR s pojistným. Pokud chcete uplatnit slevy, bylo by dobré DPČ předělat, aby to malý rozsah nebyl, nevím jak to máte od 1.1.09 nahlášeno na OSSZ.
také mi bylo řečeno, že pokud je v dpč napsáno, že sjednaný rozsah práce nepřekročí 20 hodin týdně nelze zjistit kolik hodin odpracuje, takže já do dpč píši i přesný počet hodin, který má zaměstnanec týdně odpracovat, pokud je tedy v dpč odměna hodinová, mám také dpč, která má odměnu měsíční a ta je vyšší než 2000
a co když je uzavřena DPČ ale má stanoveno 55 Kč na hodinu a od července má mzdu nižší než 2.000Kč. Je nárok na slevu za 1-8/09
Ŕekla bych, že ještě záleží, jak máte určený rozsah prac. doby. Pokud je přesně daný a propočet mzdy vždy vyjde více, tak není TMR a také pak záleží proč má najednou mzdu nižší. Pokud bude TMR, tak žádné slevy na SP i když dosáhne více než 2000,- a je přihlášen k NP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
24. 8. 2009 15:00
Na školení na slevy na poj. nám paní z OSSZ řekla, že pokud je ve smlouvě uvedeno max. 20 hod. týdně, je to vždy zaměstnání malého rozsahu. Mě to není ale úplně jasné, jelikož zaměstnankyně z této DPČ dostává odměnu 6000 měsíčně, nebude mít tedy nárok na nemocenské dávky? Není vůbec z této dpč nem. pojištěna?