Re: Pořízení zboží z EU - kurs vyst. fa
Dle § 35 je pořizovatel povinen doplnit na obdrženém DD
do 15 dnů ode dne pořízení tyto údaje:
datum uskutečnění pořízení
základní nebo sníženou sazbu daně
výši daně uvedenou v korunách
datum, k němuž byly doplněny výše uvedené údaje
Teprve datum doplnění údajů je považováno za datum
vystavení DD, tedy datum kurzu, ke kterému se přepočítá
dph a den ,ke kterému uvádíme do daňového přiznání.
Díky za odpověď. Výše uvedené údaje doplňujeme ke dni skutečného vystavení faktury (tyto nám chodí nejdříve mailem, tudíž je mám k dispozici v den jejich vystavení). Tj. měli bychom mít splněnu novou podmínku dle §35/3
Co myslíte?
Mě spíše zaráží formulace bodu §35/4, "pokud plátce doklad neobdrží do 15-ti dnů, má povinnost doplnit údaje do 15 dnů ode dne obdržení dokladu"
Nějak mi uniká význám, tj. není to jak doposud, že když nemám doklad, tak musím do 15-ti dnů daň přiznat a odečtu si ji, až obdržím doklad, ale když mi doklad přijde až půl roku tak potom do 15-ti dnů mám povinnosti přiznat daŇ?
nejpozději 15. den měsíce následujícího po pořízení zboží.
zároveň pokud byl DD vystaven před tímto datem, je to
k datu vystavení DD. Doklad, který obdržíme od jiného plátce
z EU není DD, ale pouze dokladem, DD z něj uděláme tehdy
pokud na něj doplníme náležitosti § 35.
jednou z náležitostí je také datum pořízení zboží. Z toho vyplývá
že DD nemůže být nikdy vystaven před skutečným pořízením zboží. údaje musí plátce doplnit na doklad do 15 dnů od
skutečného pořízení zboží.
Díky moc za vysvětlení, souhlasíte tedy i s mým postupem? Kvůli zjednodušení v používání kursu se použitím jednoho kursu vyhnu nesrovnalostem (faktury navádí jedna kolegyně, sklady zase druhá), takto víme, že všichni jeden kurs ke dni vystavení faktury.
Myslím si,že Váš postup je správný.
Co se týče doplnění údajů = vystavení, povšimněte si, že v zákoně je uvedeno "doplnění údajů ke dni". Domnívám se, že s tohoto důvodu, můžeme např. dne 10.8. doplnit na dokladu údaje ke dni 31.7.09, pokud doklad byl skutečně dodavetelem tento den vystaven.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
25. 8. 2009 8:04
Dobrý den,
zde v diskuzi jsem se dočetla, že používáte při pořízení
zboží k dodaní DPH kurs doplnění údajů (tj. kdy faktura přišla).
Já stále účtuji, tak jako předtím, tj. používám všude stejný kurs a to vystavení zahraniční faktury, tj. jak u pořízení zboží na sklad, tak k zaúčtování faktury, tak k samovyměření DPH.
Prosím mohu to takto dělat?
Díky,