Re: MD a RD
tady ale mateřská dovolená vůbec nebyla (zřejmě paní Marcela měla řádnou dovolenou na dny porodu apod.) a paní Marcela bude zřejmě rovnou na ÚP žádat o rodičovský příspěvek, pokud na něj bude mít nárok
Ne, ne. Má právo čerpat mateřskou dovolenou, nikoliv povinnost. Pokud o ni požádá, pak ovšem musí čerpat v takovém rozsahu, jak píšete. Tazatelce jde pravděpodobně o rodičovský příspěvek. O ten požádejte tam, kde jste žádala o porodné a přídavky na děti. Je to pracoviště ÚP, které má na starosti dávky státní sociální podpory.
Ano, tam jsem právě byla a bylo mi sděleno, že se musím na PSSz nahlásit alespoň jeden den na MD, že mi jinak nejsou schopni spočítat RD. Ale přeci - RD je pro všechny maminky bez ohledu na výši příjmu stejný.
Mám jim přinést z PSSZ Potvrzení o nároku na dávky, jinak že mi RD proplácet nebudou. :-( Co teď s tím ?? Zeptat se na postup na PSSZ ?? :-)
Marcela
pravděpodobně se jedná o to, že oni musí zjistit, jaký byste měla příjem na PPM a podle toho lze pobírat RP na 2, 3, 4 roky
kdybyste si zvolila třeba 2 letou variantu - k tomu byste musela mít potvrzené dost vysoké příjmy (přesnou částku z hlavy nevím, ale určitě na internetu najdete, příp. napíše někdo jiný)
Nevím, ale nesouvisí to s tímto §?
4) Má-li v rodině jeden z rodičů v kalendářním měsíci nárok na peněžitou pomoc v mateřství, peněžitou pomoc nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem, rodičovský příspěvek náleží, jen je-li vyšší, a to ve výši rozdílu mezi rodičovským příspěvkem a těmito dávkami nemocenského pojištění. Jako nárok na nemocenské podle věty první se posuzuje nárok na náhradu uvedenou v § 5 odst. 1 písm. b) bodu 13 3i).
Má-li v rodině někdo nárok- ale nepíše se pobírá-li.Aby oni nakonec neřekli, že máte nárok na PPM a nevzniká proto nárok na RP.Jinak nevím.
Protože pokud si chcete zvolit tříletou variantu, musíte prokázat nárok na PPM a pokud dvouletou, musíte prokázat výši DVZ na PPM. Řeší to § 30, zákona 117/1995 Sb.
"Na požádání rodiče je povinen ten, kdo provádí jeho nemocenské pojištění (péči), nejpozději do 8 dnů rodiči sdělit, zda mu vznikl ve smyslu věty první ke dni narození dítěte nárok na peněžitou pomoc, a jestliže rodič v žádosti uvede, že žádá o nárok na rodičovský příspěvek podle odstavce 1 písm. a), též denní výši peněžité pomoci stanovenou ke dni narození dítěte."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
25. 8. 2009 14:27
Dobrý den,
dne 11.5.2009 jsem porodila syna a nenastoupila jsem na mateřskou dovolenou, abych nepřišla o místo. Chtěla bych na ÚP nahlásit nástup na rodičovskou dovolenou, ale nevím co je k tomu potřeba, kde a komu co hlásit.
Děkuji za pomoc
Marcela