Re: OT: náhrada škody - pes
Mě už před léty učili, že záleží na tom, komu soud uvěří, že nejde ani tak o pravdu nebo nějakou spravedlnost, tu stejně nikdo v těchto sporech nehledá. Z judikatury si matně pamatuji kauzu týkající se nějakého malého psíka, měla to být snad vzácná rasa, ale to rozhodně není můj obor. Částky mi už také vypadly z hlavy, ale snad bylo přisouzeno nepoměrně méně, než bylo žalováno, snad jenom 1 milion. Držím palce.
Naprostý nesmysl. Nepovažuji za možné prokázat jasnou souvislost mezi tou událostí a event. zdravotním stavem té psí imitace. A i kdyby to pravda byla, stačilo by jí třeba zatroubení auta apod. - tyhle přešlechtěné rasy mají sklon k hysterii (jako jejich paničky).
Pokud jde o poškození trička, zajímalo by mě, jestli jsou svědci, prokazatelnou škodu bych neváhal nahradit. Bez dokladu ovšem nic a stejně tak bych nehradil plnou cenu nové věci.
Každá obec upravuje volný pohyb psů místní vyhláškou - vaše maminka může event. dostat pokutu za to, že její pes pobíhal na veřejnosti nezajištění - na vesnici je to ovšem standard.
Protistranu bych poslal do rusutur a odkázal na "pořad práva civilního", jak pravujú stařeček Pagáč.
Děkuji VH i Graverovi. O nějakém sporu kolem náhrady psa jsem četla, ale to se týkalo veterinárního ošetření, které snad nepřežil nějaký mrňavý šampión. Jinak jsem mamince říkala totéž co Graver a ta psí slečinka musí být šokovaná při každém víkendovém pobytu už jen pohledem na ty rozježené vořechy.
Trocha nudného čtení (čerstvé i starší):
http://www.nssoud.cz/main.aspx?cls=anonymZneni&id=13830&mark=cGVz
http://www.nssoud.cz/main.aspx?cls=anonymZneni&id=19181&mark=cGVz
dokazujícího správnost názoru paní VH
a popisujícího postoje a názory soudů .
Hezký den.
Souhlas - záleží na tom, komu soudy uvěří a kdo je schopen prezentovat jaké důkazy. Oproti uvedeným judikátům je zde ještě navíc nutnost prokázat souvislost výdajů na léčení psí demoverze se samotným incidentem, protože právě tyto náklady "postižená" strana vymáhá (ostatní náhrady jsou bagatelní a už byly vyrovnány).
Takže jsou následující možnosti:
1. Platit dobrovolně veškeré léčebné výlohy, které bude protistrana nárokovat (jakmile to přestanete dělat, jste ve stejné situace, jako kdybyste to odmítla od začátku).
2. Odmítnout hned a počkat na výsledek soudu, pokud se k němu protistrana odhodlá (pak je důkazní břemeno na její straně - musí si opatřit znalecký posudek a ten bude asi obtížné získat, protože posuzující u incidentu nebyl, tzn. může pouze deklarovat, že se to tak stát mohlo).
3. Smír - písemně se dohodnout na jednorázové kompenzaci s prohlášením, že se tím poškozená vzdává dalších nároků.
Dík za názory. Já jsem pro bod č. 2 - neumím si představit, jak by dokazovala, že se její čoklíček počurává z toho, že na něj bafl cizí pes. Když pes zraní, je to jasné, majitel psa je odpovědný. Ale nést odpovědnost za psí šok z bafnutí? No, snad se otřepe. Jednou naopak málem kleplo z leknutí mě - v obchodě vedle mě stála paní a najednou jí z břicha vyskočil vetřelec přímo na mě. Naštěstí to nebyl vetřelec, ale čínský naháč, kterého měla pod bundou.
jen by mě zajímalo, jestli tam byli kromě Vaší maminky a té paní ještě nějací jiní lidé (svědci)
jinak by to bylo (dle mého názoru) tvrzení proti tvrzení
co když ta fenka měla šok už před tím než uviděla vašeho psa, mohla dostat špatné krmení, panička se na ni špatně podívala apod.?
přeji Vám, aby vše dobře dopadlo bez dalších dopadů, bez soudů apod.
>>
>>Dík za názory. Já jsem pro bod č. 2 - neumím si
>>představit, jak by dokazovala, že se její čoklíček
>>počurává
>>z toho, že na něj bafl cizí pes. Když pes zraní, je
>>to
>>jasné, majitel psa je odpovědný. Ale nést odpovědnost
>>za psí šok z bafnutí? No, snad se otřepe. Jednou
>>naopak málem kleplo z leknutí mě - v obchodě vedle mě
>>stála
>>paní a najednou jí z břicha vyskočil vetřelec přímo
>>na
>>mě. Naštěstí to nebyl vetřelec, ale čínský naháč,
>>kterého měla pod bundou.
>
>jen by mě zajímalo, jestli tam byli kromě Vaší maminky
>a té paní ještě nějací jiní lidé (svědci)
>jinak by to bylo (dle mého názoru) tvrzení proti
>tvrzení
>co když ta fenka měla šok už před tím než uviděla
>vašeho psa, mohla dostat špatné krmení, panička se na ni
>špatně podívala apod.?
>přeji Vám, aby vše dobře dopadlo bez dalších dopadů,
>bez soudů apod.
Ano, svědci tam byli. Ti mohou akorát dosvědčit, že pes štěkal a skákal. A v okolních dvorech štěkali všichni ostatní psi.
>
>
>>>
>>>Dík za názory. Já jsem pro bod č. 2 - neumím si
>>>představit, jak by dokazovala, že se její čoklíček
>>>počurává
>>>z toho, že na něj bafl cizí pes. Když pes zraní, je
>>>to
>>>jasné, majitel psa je odpovědný. Ale nést odpovědnost
>>>za psí šok z bafnutí? No, snad se otřepe. Jednou
>>>naopak málem kleplo z leknutí mě - v obchodě vedle mě
>>>stála
>>>paní a najednou jí z břicha vyskočil vetřelec přímo
>>>na
>>>mě. Naštěstí to nebyl vetřelec, ale čínský naháč,
>>>kterého měla pod bundou.
>>
>>jen by mě zajímalo, jestli tam byli kromě Vaší
>>maminky
>>a té paní ještě nějací jiní lidé (svědci)
>>jinak by to bylo (dle mého názoru) tvrzení proti
>>tvrzení
>>co když ta fenka měla šok už před tím než uviděla
>>vašeho psa, mohla dostat špatné krmení, panička se na
>>ni
>>špatně podívala apod.?
>>přeji Vám, aby vše dobře dopadlo bez dalších dopadů,
>>bez soudů apod.
>
>Ano, svědci tam byli. Ti mohou akorát dosvědčit, že
>pes štěkal a skákal. A v okolních dvorech štěkali
>všichni ostatní psi.
>>
No třebaže je to celé nesmysl s depresí ratlíka, obávám se , že pes by neměl bez náhubku a vodítka volně vyběhnout z vrat. Taky tam mohlo být třeba malé dítě atd.
>>
>>>>
>>>>Dík za názory. Já jsem pro bod č. 2 - neumím si
>>>>představit, jak by dokazovala, že se její čoklíček
>>>>počurává
>>>>z toho, že na něj bafl cizí pes. Když pes zraní, je
>>>>to
>>>>jasné, majitel psa je odpovědný. Ale nést odpovědnost
>>>>za psí šok z bafnutí? No, snad se otřepe. Jednou
>>>>naopak málem kleplo z leknutí mě - v obchodě vedle mě
>>>>stála
>>>>paní a najednou jí z břicha vyskočil vetřelec přímo
>>>>na
>>>>mě. Naštěstí to nebyl vetřelec, ale čínský naháč,
>>>>kterého měla pod bundou.
>>>
>>>jen by mě zajímalo, jestli tam byli kromě Vaší
>>>maminky
>>>a té paní ještě nějací jiní lidé (svědci)
>>>jinak by to bylo (dle mého názoru) tvrzení proti
>>>tvrzení
>>>co když ta fenka měla šok už před tím než uviděla
>>>vašeho psa, mohla dostat špatné krmení, panička se na
>>>ni
>>>špatně podívala apod.?
>>>přeji Vám, aby vše dobře dopadlo bez dalších dopadů,
>>>bez soudů apod.
>>
>>Ano, svědci tam byli. Ti mohou akorát dosvědčit, že
>>pes štěkal a skákal. A v okolních dvorech štěkali
>>všichni ostatní psi.
>>>
>
>No třebaže je to celé nesmysl s depresí ratlíka,
>obávám se , že pes by neměl bez náhubku a vodítka volně
>vyběhnout z vrat. Taky tam mohlo být třeba malé dítě
>atd.
Ano, je to hrozné, ale prostě se to stalo i nám, dceřin nápadník vyjížděl autem ze dvora a netušil, že našeho vlčáka kdysi jako štěně přejel kluk na kole a od té doby kola nesnáší.A samozřejmě zrovna v tu chvíli zdrhaly romské děti ze sousedovic stromu třešní.A pes se jednomu zakousl do nohy.Dítě jsme odvezli 15 km na ošetření a jeden steh, všechno na pohotovosti zaplatili.Ale nepřeji vám zažít to co se dělo pak.Cikánský otec nám zvonil ob den na zvonek a vyhrožoval vším možným,manžela odvezla policie, kde zjistil,že onen otec nahlásil, co ho stála pohotovost,že dítě mělo zničené kalhoty (nemělo,bylo v trenkách) a další a další lži...A já se bála vylézt na ulici. Nepřála bych to nikomu...
>>>
doufám, že ta paní se zklidní a nebude podnikat dál žádné kroky
kdyby se to stalo mně (doufám, že žádný takovýto problém řešit nebudu - bydlím na vesnici a mám také štěně vlčáka), požadovala bych na paní, ať doloží, že ta fenka před setkáním s mým psem byla v pořádku, když je nyní na tom tak špatně a může za to jen můj pes
nechápu, oč té paní jde - asi jen o peníze, pokud je to tak, tak to je problém
Jak jste psala o tom dítěti - on normálně jindy stojí ve vratech (neuvidíte, že by u vrat stál domácí pes na vodítku a s náhubkem, kolikrát se psi proběhnou kolem domu a zas vběhnou na dvůr a mnohdy si vyjdou na delší procházku),kolem chodí lidi i děti. Pochopitelně nikdy si člověk nemůže být jistý, co pes udělá, co se mu honí hlavou nebo co ho naštve, ale po lidech ani dětech on nejde, není agresivní. Je jen mladý a hravý a protože je velký a huňatý jak medvěd, je to náraz, když Vám vyskočí na ramena. A obávám se, že by si hrál i se zlodějem, ale protože je opravdu velký, na první pohled se nepozná, že si chce jen hrát. To dítě by mohl při proběhnutí kolem něj žduchnout, to je pravda. V tomto případě šel ale po té fence , ne po paničce. Když jdem na procházku, máme ho na vodítku, protože se cuká za každým psem,(za fenkama se cuká jinak :-) ) nebo kočkou. Před časem ale na něj bafl pes salašnický a hned byl jak beránek. Vendy, to bych teda nechtěla zažít, to fakt muselo být hrozné, nejen ta odpovědnost za kousnutí, ale taky koho kousl, že.
Jednou takhle šel kolem na procházku jezevčík z domu pod maminčiným a náš ho chtěl uzemnit. Nekousal, jen ho čumákem tiskl, ten se taky strachy počural a my jsme vypadali, že se s ním o toho jezevčíka pereme. Vzala jsem třesoucího se jezevčíka k němu domů a říkám "sousede, váš vlezl do cesty našemu psovi, tak je z toho trochu mimo". Soused mávl rukou, vzal psa do hospody na pivo a milý jezevčík si to nazítří zase klidně štrádoval okolo.
Je to o lidech....jako spousta jiných věcí. Už je to přes rok a je ticho, takže si myslím,že i policie věděla, s kým má tu čest a protože tmavší spoluobčan asi neuměl ani napsat žalobu na soud, tak to utichlo, díky Bohu. Ale fakt bych to nikomu nepřála. V tu chvíli je to bezmocnost....Přeji vám všem jen hezké dny
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
25. 8. 2009 23:15
Prosím o názor a radu. Moje maminka má mladého vlčáka, který vyvádí, když za vraty cítí cizího psa. Nedaleko jejího domu jezdí na chalupu manželé s mrňavým psíčkem - fenkou (nevím, jaká je to rasa, ale prý stála 20 tis.). Dnes se stalo toto: Paní s psíčkem v náručí právě procházela kolem maminčiných vrat, když maminka vrata otevřela. Její vlčák vyběhl na obecní cestu a hnal se na tu fenku, kterou paní držela v náručí. Neobešlo se to bez štěkotu psa a křiku obou žen. Než ho maminka odehnala za vrata, stačil té paní nějak poškodit tričko. Nekousl ani nepodrápal. Jenže paní se později vrátila s tím, že s fenečkou musela k veterináři na injekci, protože ta dostala šok, počurala se a nechce žrát, takže žádá úhradu dopravy a ošetření a také úhradu poškozeného trička 600 Kč, jinak vše nahlásí na policii nebo na úřad. Tyto peníze od maminky dostala. Jenže prý se teprve uvidí, jak na tom bude fenka dál, zda s tím šokem nebudou muset jezdit k veterináři vícekrát a vůbec - stála 20 tisíc a chtěli ji na plemeno a co když teď nebude moct... Ono je to na vesnici trochu srandovní - neznám nikoho, kdo by jezdil k veterináři se svým psem, když na něj vybafl sousedův pes, ale tito lidé to berou jinak. Co myslíte, může něco od maminky s úspěchem vymáhat?