Re: Ukončení studia na vyš.odbor.škole
Nezaopatřenost dítěte pro účely daně se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře. Podle tohoto zákona se studium na vyšší odborné škole považuje za studium na střední škole. Daňové zvýhodnění po absolutoriu tedy lze poskytnout do konce srpna, pokud dítě do té doby není po celý měsíc výdělečně činné nebo nemá po celý měsíc nárok na podporu v nezaměstnanosti.
A jak je to s platbou zdravotního pojištění? Není plátce stát jen do konce července?
Dočetla jsem se, že opravdu je stát plátcem ZP jen do konce července. V srpnu si absolvent VOŠ prý již musí pojištění zaplatit sám. I když nechápu, proč to tak je, když daňovou slevu mají rodiče do konce srpna. Je to nelogické, ale je to tak.
Já jsem měla zafixované (pamatuju si to podle sebe, při ukončení VŠ - musela jsem nastoupit do práce už v srpnu, abych nemusela platit ZP za jeden měsíc), že tam bylo uvedeno, že ZP platí stát jen jeden měsíc po ukončení studia. (Není to doslovně.)
Včera jsem to hledala znovu a opravdu je nezaopatřeným dítětem student po dobu prázdnin (po řádné ukončení). Asi se to za ta léta změnilo.
Ano, ale VOŠ se posuzuje jako SŠ. U VŠ jsou poslední prázdniny řešeny odlišně od SŠ. V zákoně o státní sociální podpoře je v § 12, odst. 2 c) uvedeno, že pro účely tohoto zákona se VOŠ považuje za střední školu. A v zákoně 48/1997 v § 7, 1 a) se píše, že nezaopatřenost dítěte se posuzuje podle zákona 117/1995 Sb.
Takže opravdu nechápu, proč by si v srpnu mělo dítě platit samo ZP.
Každý píšem o jiné škole. Už jsem to přečetla celé a žádná změna nebyla.
Tak snad naposled:
SŠ, VOŠ - červenec, srpen- je studentem, daň. zvýhodnění lze uznat, ZP platí stát
VŠ - měsíc po řádném ukončení (tj. většinou se končí v červnu, takže JEN červenec) - student, ZP platí stát.
Našla jsem dotaz na tento problém v měsíci červnu na této diskuzi. Psala tam paní, které dcera ukončila VOŠ a když se šla v září přihlásit na pracovní úřad, řekli jí, že ZP za srpen již stát neplatí a slečna si musela ZP za tento měsíc dodatečně doplatit. Proto mě to zaráží, ale bohužel jsem v zákonu o ZP nic, co by mi pomohlo, nenašla. Tak opravdu nevím, co si mám myslet. V zákonu o státní sociální podpoře jsou opravdu studenti VOŠ braní jako středoškoláci, proto nechápu, proč si dotyčná slečna musela ZP doplácet a proto se na této diskuzi snažím dopátrat, jak to opravdu má být.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 8. 2009 8:18
Dobrý den,
ráda bych požádala o radu, do kdy je nárok na slevu na dani za dítě, které ukončí vyšší odbornou školu. Absolutorium teoreticky zvládne v měsíci červnu a tím přestane být i studentem příšlusné školy. Do kdy je nárok na slevu na dani? Je to stejné jako u ukončení střední školy, když nenastoupí na školu další - tudíž do konce měsíce srpna? Nemohu to nikde v zákonech vyčíst tak, aby mi to bylo úplně jasné. Prosím tedy o radu mzdové účetní.