OT:mobilní telefon a úmrtí

• (neregistrovaný)

26. 8. 2009 9:55

Dobrý den,mám dotaz asi víc pro právníky než pro účetní,ale snad někdo má taky takovou zkušenost.
    Zemřela nám maminka,která měla uzavřenou smlouvu na mobilní telefon u O2 s měsíčním paušálem a na dobu určitou 2 roky,ty uplynou v červnu 2010.Chtěli jsme smlouvu z důvodu úmrtí ukončit a bylo nám řečeno,že máme dvě možnosti:
    1. ukončit smlouvu ihned s pokutou 150,- za každý měsíc do toho června 2010
    2. nechat smlouvu běžet do jejího konce ,tzn.platit dále měsíční paušál 180,-
    Jsem v šoku a nevěřím!!!Je tohle vůbec možné???
    Děkuji všem předem za Vaše příspěvky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 8. 2009 10:26

R.K. (neregistrovaný)

Re: OT:mobilní telefon a úmrtí
      Ano, je to možné! Považuji to za naprostou sprosťárnu, ale my jsme také museli dodržet smlouvu a dopláceli jsme téměř celé dva roky.

• 26. 8. 2009 10:53

Petr25 (neregistrovaný)

Je to nehoráznost.

Obrátil bych se na Sdružení na obranu spotřebitelů, www.spotrebitele.info

Tam určitě budou vědět.

Kdyžtak vyvolat skandál, Občanské judo atd.

• 26. 8. 2009 12:53

1234a (neregistrovaný)

v občanském judu už se to nejméně dvakrát řešilo. s výsledkem - je to nemorální, ale jsou v právu:-(

• 26. 8. 2009 14:34

míša2 (neregistrovaný)

Přikládám odpověď SOS:
      K Vašemu případu již bylo vydáno stanovisko veřejného ochránce práv a Českého telekomunikačního úřadu,které hovoří o tom,že účastnický smluvní vztah mezi telef.operátorem a účastníkem zaniká smrtí účastníka,bez ohledu na to,zda je to jakkoli upraveno v podmínkách smlouvy.Český telekomunikační úřad vychází z názoru,že práva a povinnosti účastníka vyplývající z takového smluvního vztahu jsou osobní a vztahují se jen k osobě účastníka.V případě smrti proto nepřecházejí na další osobu.Podle zástupkyně ochránce i Českého telekomunikačního úřadu tedy dnem smrti zaniká smluvní vztah,ale nejsou tím dotčena práva a povinnosti dědiců,kteří se musejí vypořádat s případnými dluhy zemřelého vzniklými do dne jeho smrti.Pokud nebude možná dohoda s operátorem,můžete se případně obtátit na Český telekomunikační úřad (www.ctu.cz).

• 27. 8. 2009 19:26

Dáša D. (neregistrovaný)

Hlavu vzhůru, už jsem to absolvovala dvakrát, kdy mi loni umřela postupně teta i strýc s těmahle neuvěřitelnýma smlouvama. Začala jsem to řešit přes Centrum pro zákazníky a protože ty odpovědi byly totálně mimo, v obou případech jsem se naštvala, poslala jsem doporučený dopis ředitelovi O2 (jestli platí své neschopné zaměstnance právě z těchto peněz - samozřejmě to nečetl, ale museli to řešit) a současně jsem poslala stížnost na ČTÚ. Výsledkem bylo, že slíbili že zruší linky k datu, co jsme to nahlásili, milostivě odpustí pokuty a vrátí přeplatky (platilo se inkasem z účtu). Sice jsme ještě nic nedostali, ale dědické řízení ještě není ukončeno. Takže se nedejte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).