Záloha na zboží

• (neregistrovaný)

26. 8. 2009 10:29

Dobrý den,
    zákazník si v srpnu objednal a zaplatil zboží,
    ale daňový doklad (fakturu) požaduje vystavit až v říjnu.
    Na takto přijatou platbu se vystavuje spíše proforma faktura nebo zálohová faktura? A jaký je mezi nimi rozdíl proforma/zálohová fa. s pohledu DPH. Jde mi o tom, že teď byla ta velká novela o DPH a trochu v tom teď tápu.
    Děkuji
    Hanna

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 8. 2009 23:42

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Re: Záloha na zboží
      Vy jste dostala platbu a jste povinna odvést z ní DPH, DUZP je den přijetí peněz. Abyste mohla odvést DPH, musíte vystavit daňový doklad k přijaté záloze. Přání Vašeho zákazníka pro Vás není rozhodující, on si klidně může dát odpočet až v říjnu, ale Vy jste povinna odvést v srpnu. Rozdíl mezi Zálohovou fakturou a Proforma fakturou já z hlediska účetnictví nevidím žádný.

• 28. 8. 2009 9:12

Hanna (neregistrovaný)

Takže mu v srpnu vystavíme zálohovou fakturu na přijatou platbu na které bude uvedeno, že není daňový doklad. A v říjnu vystavíme Fakturu - daňový doklad a odvedeme DPH říjnu. Je to tak spárvně
      Děkuji moc za pomoc
      Pěkný den
      Hana

• 7. 9. 2009 22:57

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Byla jsem na dovolené, takže odpovídám až teď. Není to správně, DUZP nastalo dnem přijetí peněz - tedy v srpnu a vy jste byli povinni odvést v srpnu DPH z přijaté platby a vystavit daňový doklad.Co si přál zákazník není v tuto chvíli pro vás důležité, vy se musíte řídit zákony.Teď máte problém s pozdě odvedenou DPH, za kterou zaplatíte penále, které narůstá každým dalším dnem.....Držím palce

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).