Re: Jednatel s.r.o. v 16 letech?
Obecně ke způsobilosti viz §7 a násl. OZ. Co se týče vztahu podnikatele a státu, i když to finančák nerad slyší (a nadále komunikuje skrze zákonné zástupce), partnerem pro jednání by mu mohl být klidně i 16 letý - viz §9 ZSDP. Vztah k bance je soukromoprávní založený na smluvní volnosti - vy byste půjčil dítěti peníze a soudu potom prokazoval jeho rozumovou vyspělost? Proto banky nabízejí tzv. dětská konta (třeba i s bankokartou), ale nikoliv úvěry. Četl jsem reklamu na kontokorenty, ale u studentských účtů, kde není problém rozumovou vyspělost prokázat, takže obecným pravidlem to zkrátka není.
Děkuji za odkaz na ZSDP. Díval jsem se na nový Daňový řád § 24, a v bude platit totéž. Ve vztahu ke státu by tedy mělo být vše OK i do budoucna.
Uzavírání smluv dle obchodního zákoníku s jinými společnostmi asi bude problém. Podle stávajícího Obč.Zák. je způsobilý od 18 let, v novém občanském zákoníku, který se připravuje, bude zletilost nastávat rovněž 18. rokem.
Na druhou stranu jménem PO jedná statutární orgán, kterým je dle anglického práva i 16ti letý. Je to trochu oříšek :-)
§9 ZSDP mluví o každém, ale abychom mohli o vašem bratranci mluvit jako u nás podnikajícímu podnikateli, mrkněte do §5 živnostenského zákona (455/1991 Sb.).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 8. 2009 10:41
Vím, že jednatelem s.r.o. lze být od 18 let, ale v Anglii lze již od 16 let. Pokud je mi 16-17 let a jsem jednatelem britské LTD (analogie s.r.o.), mohu na území ČR uzavírat legálně smlouvy (např. otevřít v bance firemní účet), nebo dojde ke kolizi s českým právem a právní úkony vykonané 16-17ti letým jednatelem na území ČR budou neplatné?
Chtěl bych tuto možnost poradit bratranci, kterému Česká republika neumožňuje podnikání v 17 letech, ačkoli on sám se cítí svéprávný a plně zodpovědný. Nejsem si však jistý kompatabilitou anglického a českého práva.
Co myslíte?