Re: ZMR a sleva soc.poj
Sakra, akras :) vůbec se vám nedivím, mám naprosto stejné pocity a neustále musím koukat do zákona, takže hlavu vzhůru, jsme na tom všechny asi stejně :))
Pokud máte v DPČ stanovenu hodinovou odměnu a nemáte stanovenoiu týdenní pracovní dobu, vykládá se, že máte defacto stanoveno - dle zákona - týd.prac.dobu ne více než v průměru 20 hod/týdně, jedná se tedy o ZMR, i když z-ec v určitém měsíci nebo i pravidelně dosahuje rozhodné částky, tj. 2000 Kč. Vy určujete typ zaměstnání při sjednání, ne až když dosáhne výdělku. Takže jste sjednali DPČ, které pro účely OSSZ je zaměstnáním MR a i když dosahuje 10.000/měsíc, nemůžete na tohoto z-ce uplatnit slevy.
Možná by stálo za úvahu, d o d a t k e m k DPČ sjednat změnu úvazku, stanovit např. 20 hod či jiný úvazek/týdně tak, aby s hodinovou odměnou předpokládaně dosáhl na částku 2000 či více a pak budete moci uplatňovat slevy i na tohoto z-ce. Jen vždy musíte pak ty sjednané hodiny "vykrýt". Popřemýšlejte o tom, zda by vám to za to stálo. Ale nyní na mimořádnou slevu nedosahnete, protože na OSSZ máte již nahlášeno jako ZMR (tedy, pokud to tam nahlášeno máte, pokud ne .... :)
Re: ZMR a sleva soc.poj
Bože,kdo Ty zákony vymýšlí. Děkuji Vám oběma moc a jdu přemýšlet nad tím,zda by nebylo lepší změnit profesi :-(
Re: OT_ZMR a sleva soc.poj
______
Tak jsem zjistila, že mám stejný případ - zaměstnankyně má ve smlouvě na činnost, že bude pracovat podle svých možností max. 20 hodin týdně (je na RD) tak by se tedy asi jednalo o ZMR. Když jí udělám dodatek např. se zněním min.10 max.20 hodin, má to na dobu neurčitou - tak bych mohla uplatňovat slevu od příštího týden, je to tak? Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 8. 2009 7:00
Dobrý den,vím že se to zde stále probírá,ale mám pocit,že už nerozumím vůbec ničemu.Do dnes jsem si myslela,že zaměstnání malého rozsahu je omezeno výdělkem 2tis.Asi naivně jsem si myslela,že pokud máme důchodce na DPČ,ze smlouvy není patrné kolik si má vydělat (je stanovena jen hodinová odměna) a tento si vydělává cca 10tis,tak se již o ZMR nejedná a můžeme uplatnit slevu,jenže v zákoně je uvedeno,že sleva nelze uplatnit na ZMR,ikdyž je nemocensky pojištěn.Prosím,uvažuji správně,že slevu nemohu uplatnit,neboť se jedná o ZMR neboť z jeho smlouvy nevyplývá kolik si měsičně vydělá, ikdyž vydělává víc než 2tisíce?