Re: Konec podpůrčí doby - OSSZ
Dobrý den, od kdy je nemocný v OL - je to ještě z roku 2008 nebo už nově z roku 2009 ? Pokud vznikla nemoc v OL v roce 2009, pak ukončil PP a vy jste ho měli dnem ukončení PP odhlásit ze ZP a tím to pro vás končí. Od 2009 již z-tel nenahlašuje nemoc v OL, není to jeho povinnost ze zákona, zaměstnanec sám je povinen nahlásit nemoc v OL na své příslušné zdravotní pojišťovně. Stejně tak uzavřete i ELDP ke dni výstupu a nemoc v OL již nevykazujete - toto je již "starost" OSSZ. Ale vše co jsem popisovala je pouze pokud nemoc vznikla za trvání "nového" zákona o nemoc.poj., tzn. v r. 2009
Ano, nemoc je už z roku 2009. po ukončení prac.poměru omarodil, udělala jsem pouze N na zdravotní poj. Jinak nikam nezaznamenávám, ale na posledním školení jsem se dozvěděla, že zůstává pouze N na zdr.poj.
Ano, někdo to tak vykládá, ale není to správně a povinnost z-ele to již skutečně není, nehledě na to, pokud byste to oznamovat chtěli, je to pouze vaše dobrá vůle, pak byste musela "N" oznámit až 15. kalendářní den, ne hned po ukončení PP, to jste udělala?
pak jste nemoc "oznámila správně", ale jak říkám, vaše povinnost to není, i když uslyšíte na seminářích, že ano, jen si ulehčují práci zdravotní pojišťovny, protože jim pak chybí pokrytá doba u pojištěnců a musejí je vyzývat dopisy. Již jsem psala - my tuto informaci dáváme na potvrzení o zaměstnání - povinnost ohlašovat nemoc v OL na své příslušné ZP, aby s tím byli z-ci seznámeni, protože chápu, že to nemusí vědět. Přeji pěkný den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 8. 2009 7:10
Dobrý den, máme zaměstnance, který marodí v ochranné lhůtě, z OSSZ přišlo že v srpnu končí podpůrčí doba, co to pro nás znamená? Mám ho na zdr.poj.odhlásit K? Nebo až při ukončení neschopenky? Děkuji všem