Re: sleva na pojistném
Z článku JUDr. Přiba
Příklad č. 8
Zaměstnanec, který je poživatelem starobního důchodu, uzavřel pracovní poměr na dobu určitou od 1. září 2009 do 30. listopadu 2009. Sleva na pojistném náležet nebude, neboť pracovní poměr má trvat jen 3 kalendářní měsíce. Pokud by se tento zaměstnanec dohodl 25. listopadu 2009 se zaměstnavatelem, že tento pracovní poměr bude prodloužen do 10. prosince 2009, bude tento pracovní poměr trvat déle než 3 kalendářní měsíce, přičemž toto je evidentní ode dne sjednání tohoto prodloužení, a proto sleva na pojistném bude náležet za měsíc listopad 2009 (zpětně nelze slevu uplatnit).
Z výše uvedeného vyplývá, že byste slevu uplatnit nemohli, musíte sepsat dodatek ještě v měsíci, kdy trvá PP, tzn. v září 09.
Pracovní poměr od 2.2. - slevu za únor uplatnit nemůžete, pracovní poměr netrvá celý měsíc. Sice z-ec pravděpodobně nezameškal žádný pracovní den, odpracoval celý FPD, ale pro slevy na pojistném se nejedná o jednu z podmínek, a to je: PP musí trvat CELÝ měsíc.
Re: sleva na pojistném
pokud sjednáváte prodloužení dodatkem k pracovnímu poměru a nedochází tedy k přerušení PP, sleva náleží. Je rozdíl, pokud ukončíte PP a znovu sjednáte PP, zde slevy nenáleží, pokud PP netrvá déle než 3 měsíce, u prodlužování dodatkem se to posuzuje opačně, sleva - za splnění ostatních podmínek náleží, mrkněte do diskuze, povídá se tu hodně i o tomto rozlišení - dodatek a nový PP. Ale musím říci, že už i mně se to začíná motat, budu se muset prozatím odmlčet, abych nezačala plácat :(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 8. 2009 9:07
ještě dotaz. pročetla jsem si snad všechny dotazy, co tu jsou, ale nějak jsem to nepochopila :-( Pokud budu mít sepsanou smlouvu na dobu určitou do 30.9.2009 a 1.10.2009 se sepíše dodatek na dobu neurčitou - můžu uplatnit slevu za září?
A pokud je sepsaná smlouva od 2.2. (1.2. byla neděle) můžu uplatnit slevu za měsíc únor?