Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 8. 2009 11:59
Dobrý den,
prosím Vás zkušnější o radu. Při vystavení faktury jsem někde udělala chybu, ale ještě jsem se s tím nikdy nesetkala a tak nevím, co s ní. Jedná se fakturaci měsíčního plátce DPH českému plátci DPH v cizí měně (EUR).
Vystavila jsem omylem fakturu, která byla na částku v eurech včetně daně DPH, ale tato částka měla být jen základem pro DPH, DPH se k tomu mělo připočítat, takže částka k úhradě by měla být vyšší než původně vystavená faktura. Z této faktury už ale bylo sestaveno a odevzdáno přiznání k DPH (to vyšlo celkem za zdaňovací období v sedmém měsíci v nadměrném odpočtu). Paní ve firmě, kam jsme fakturovali, se nám ozvala, že faktura je špatná a je třeba ji opravit.
Dívala jsem se sice do knih a do zákona o DPH, ale teď nevím, jestli mám na tu špatnou fakturu vystavit vrubopis nebo opravný daňový doklad, protože ta původní faktura se z bůhvíjakého důvodu (začínám s novým programem…) vytiskla s nulovou sazbou daně, i když byla nastavená 19 % daň a v této sazbě byla uvedena i v daňovém přiznání. Nemám jim k tomu opravenému dokladu (vrubopisu nebo opravnému daňovému dokladu?) poslat ještě vytištěnou tu původní špatnou fakturu, aby bylo vidět, že ji máme opravdu v 19 % DPH a ne v nulové sazbě?
A ještě, rozumím správně zákonu, když říká že, při opravách faktury v cizích měnách se nový doklad, kterým se faktura opravuje, přepočítává na české peníze kurzem, kterým byla přepočítaná ta původní faktura, ale jako datum zdanitelného plnění se uvede den, kdy byla oprava provedena a ne datum původní špatné faktury, takže se, prý, ani nemusí opravovat podané přiznání k DPH?
Jakým způsobem, byste to, prosím, opravili Vy?
Moc děkuji za Vaše rady. Míša.