ZMR zaměstnání malého rozsahu

• (neregistrovaný)

29. 8. 2009 23:55

Dobrýv večer, tak jsem si četla příspěvzky k ZMR a nějak v tom plavu. Máme zaměstnankyni na DPČ kde má uvedeno denní úvazek 2,5 h a měsíční mzda 10 000. týdenní úvazek je tedy 12,5 hod. Jedná se o ZMR nebo ne? A pak paní na úklid, která pracuje 2x v týdnu po 8 hodinách takže má 16 hod za týden a její mzda zatím byla vždy vyšší než 2000. Má ale ve smlouvě uvedeno 32 kč za hodinu a nemá uvedeno kolik hodin odpracuje. Bylo by dobré udělat dodatek ke smlouvě a upřesnit kolik odpracuje týdně hodin?a i kdyby to bylo méně než 20 hod týdně, ale tím že by ve smlouvě bylo přesně vymezeno kolik odpracuje týdně hodin a jaký bude mít výdělek, tak by se nejednalo o ZMR? Děkuji za odpovědi nějak se v tom nemůžu zorientovat.Gabka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 8. 2009 10:10

Gabkam (neregistrovaný)

Re: ZMR zaměstnání malého rozsahu
      TAk už je mi to snad jasné, o ZMR se nejedná když je ve smlouvě jasně u uveden týdenní pracovní úvazek a mzda (ta musí být za měsíc více než 2000 Kč). Takže když mám ve smlouvě že zaměstnankyně odpracuje 16 hodin týdně s platem 32 Kč za hodinu tak z toho vyplývá že za měsíc (4 týdny) bude mít hrubou mzdu 2048Kč a nejde o ZMR a můžu uplatnit slevu z VZ.Gabka

• 30. 8. 2009 11:03

beta (neregistrovaný)

Ano, pokud v DPČ stanovíte pevný úvazek - nikoliv max. či min. či bez stanovení úvazku (pak se předpokládá v průměru max. 20hod/týdně,což je opět ZMR) a hodinovou sazbu a bude možno určit rozhodný příjem tak, že dosáhne alespoň částky 2000 Kč/měsíc, nejedná se o ZMR, jen podotýkám, že JIŽ částka 2000 založí účast.
      Já bych to počítala 16hod*4,348 (průměrný počet týdnů v roce, jelikož nelze říci, že měsíc má vždy 4 týdny)*32= 2226 Kč.

• 30. 8. 2009 19:01

Lina

Jenom si dovolím poznámku, co se týče stanovení výše odměny u DPČ, i zde by měla být dodržena ustanovení o minimální mzdě, 32 Kč se mi zdá nějak málo, ale fakt je, že nař. č. 267/2006 Sb. nemám ani přečtené,... ale kdyby se Vám tam chybička vloudila, tak pro sichr...
      Hezký večer

• 30. 8. 2009 21:34

Gabkam (neregistrovaný)

Děkuji za upozornění, ale už kdysi jsem se na to dívala, snad to mám dobře, v zákoně jsem se dočetla, že když je stanovená jiná než 40 hod/ týden pracovní doba, tak se minimální mzdové tarify úměrně upraví. Takže když naše paní uklízečka je 1. tarifní třídě kde ji minimální mzdový tarif při 40 hod za týden stanoven 48,10 Kč na hodinu, tak jsem vypočetla že její pracovní úvazek 16 hod za týden představeuje 40% z 40 hod/týden a 40% z minimálního tarifu 48,10 je 19,24 Kč - to by měl být minimální mzdový tarif pro naší zaměstnankyni. My máme 32 Kč. Tak snad je to tak OK. Gabka

• 31. 8. 2009 8:25

Jiřka1 (neregistrovaný)

Není to OK, špatně to chápete. Nejnižší hodinová mzda je 48,10 Kč, ať pracuje jakkoli. Kdyby měla měsíční mzdu 8000 za měsíc, tak to by se přepočítáválo (8000 : 40 x 16). Ale hodinová je prostě hodinová, takže ona nemůže dostat méně než 48,10 Kč na odpracovanou hodinu.

• 1. 9. 2009 9:22

beta (neregistrovaný)

min.tarif nemusí být vždy 48,10 ale i nižší - viz NV 567/2006 Sb., a to při omezeném pracovním uplatnění zaměstnance, např. u plně invalidního můžete (ale nemusíte) sjednat polovinu, tzn. 24,05/hod.
      § 4
      Sazby minimální mzdy a nejnižší úrovně zaručené mzdy při omezeném pracovním uplatnění zaměstnance

Podle míry vlivů omezujících pracovní uplatnění zaměstnance činí minimální mzda a nejnižší úrovně zaručené mzdy

a) 90 % částek stanovených v § 2 a § 3 odst. 1, jde-li o první pracovní poměr zaměstnance ve věku 18 až 21 let, a to po dobu 6 měsíců ode dne vzniku pracovního poměru,

b) 80 % částek stanovených v § 2 a § 3 odst. 1, jde-li o mladistvého zaměstnance 4),

c) 75 % částek stanovených v § 2 a § 3 odst. 1, jde-li o zaměstnance, který je poživatelem částečného invalidního důchodu,

d) 50 % částek stanovených v § 2 a § 3 odst. 1, jde-li o zaměstnance, který je poživatelem plného invalidního důchodu, nebo o mladistvého zaměstnance, který je plně invalidní a nepobírá plný invalidní důchod.

• 6. 9. 2009 20:43

Gabkam (neregistrovaný)

Ještě jeden dotaz - máme starobního důchodce a pracuje tedy 16 hodin týdně mzdu má 32 Kč na hodinu - já jsem kdysi volala na Úřad práce a bylo mi řečeno že nemusí mít minimální mzdu když je starobní důchodce - v NV 567/2006 §5 odst.2) je napsáno -Zaměstnanci, který má sjednánu kratší prac. dobu nebo který neodpracoval v kalendářním měsíci příslušnou pracovní dobu odpovídající stanovené týdenní pracovní době, se sazba minimální mzdy a nejnižší úroveň zaručené mzdy snižují úměrně odpracované době

• 6. 9. 2009 23:18

beta (neregistrovaný)

Gábi, zaměňujete více věcí. Úřad práce skutečně kdysi řešil problémy zákoníku práce, ale od, tuším, října 2004 již přebírá kontrolu dodržování ZP Inspektorát práce, ÚP řeší již "jen" problémy spojené se zákonem o zaměstnanosti. I starobní důchodce musí mít minimální mzdu stanovenou na profesi, ale je logické, že se snížením úvazku se bude i tato mzda, čili mzdový tarif snižovat, stejně tak jako i u kmenového zaměstnance. Pokud máte ve stavu z-ce s min.tarifem 48,10/hod při stanoveném 40hod úvazku, pak pokud bude pracovat na kratší dobu, např. 30hod/týden, pak se mu hod.tarif 48,10 úměrně snižuje, ale stále má min.mzdový tarif, jen snížený úměrně úvazku, to samé i váš starobní důchodce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).