Re: Přechod na paušální výdaje - zásoby
a) Nedaníte to 2x. Původně když jste to koupila to byl výdaj, pak v DP příjem, takže se to vynulovalo. Až to prodáte, bude to celé příjem, a proti tomu dáte výdaj paušálem. A jestli skutečný výdaj je víc nebo míň než ten paušál je jedno.
b)Z logiky věci vyplývá že ano, ale jistá si nejsem, ono co je u SP a ZP logické, že :-)
§23/8/b/2 =
Do základu daně se zahrne při dalším prodeji nespotřebovaných zásob již zahrnutých do základu daně pouze rozdíl, o který převyšuje cena, za kterou byly nespotřebované zásoby prodány, cenu nespotřebovaných zásob zahrnutých do základu daně.
Děkuji za Vaše odpovědi. Pravda, liší se. Dva účetní, dva názory :-). Ten paragraf omrknu. Ještě se zeptám. U paušálních výdajů se tedy pohledávka vystavena např. 31.12.09 splatná 14.1.10 zdaní ještě v roce 2009? Jako u účetnictví? Díky a přeji hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
31. 8. 2009 19:31
Dobrý den, mám dotaz. Ráda bych přešla na paušální výdaje od roku 2009. Mám ale nějaké pohledávky a stav zásob v nákupních cenách. Toto vše dám do příjmu a dodaním. Je mi to jasné. Ale zajímá mne, když prodám věc, kterou jsem nakoupila v roce 2008 a kvůli paušálu dodanila v dodatečném přiznání, tak bych měla zdanit pouze rozdíl ceny.. tzn. marži na zboží, ne? Jinak bych to zdanila 2x? A další otázka, musím podat i opravné přiznání na OSSZ a VZP? Děkuji moc za Vaše odpovědi. Andy