VZP a nemoc v ochranné lhůtě

• (neregistrovaný)

1. 9. 2009 14:35

Zaměstnanec po skončení prac.poměru onemocněl. prosím musím tohle VZP oznámit? pod jakým označením N? děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 9. 2009 14:39

Renáta (neregistrovaný)

Re: VZP a nemoc v ochranné lhůtě
      Vaše povinnost to není - je to na bývalém zaměstnanci, aby své ZP nahlásil nemoc v OL

• 1. 9. 2009 14:42

heda (neregistrovaný)

Tím si nejsem jistá, přesto to udělám a nahlásím. prosím pod jakým kódem? děkuji

• 1. 9. 2009 14:46

Renáta (neregistrovaný)

Začátek "N", ukončení "K" - jelikož od r. 2009 zaměstnavatel nevyplácí "nemocenskou", ale náhradu mzdy za DPN, tak to opravdu vaše povinnost není, samozřejmě ale pokud chcete, nahlásit můžete.

• 1. 9. 2009 17:30

beta (neregistrovaný)

Jista si být můžete, ale pravdou je to, že to zdravotní pojišťovny zkouší a dokonce i lektoři mnohdy tvrdí, že je stále povinnost zaměstnavatele, ale není ... Pokud budete nahlašovat nemoc v OL i přesto, pak nahlaste ale nemoc až od doby, kdy začíná pobírat nemocenské dávky.

• 2. 9. 2009 8:00

Anna (neregistrovaný)

No - já si dokonce troufám tvrdit, že to povinností zaměstnavatele nebylo nikdy. Zaměstnavatel má oznamovací povinnost za zaměstnance. Vzhledem k tomu, že již nejde o zaměstnance (pracovní poměr skončil), má taková osoba sama oznamovací povinnost vůči zdravotní pojišťovně. Bývalý zaměstnavatel může tuto skutečnost ohlásit (jak výše píše beta), ale zákonem mu taková povinnost uložena není.

• 2. 9. 2009 8:48

beta (neregistrovaný)

Vzhledem k tomu, že již
      >nejde o zaměstnance (pracovní poměr skončil), má taková
      >osoba sama oznamovací povinnost vůči zdravotní
      >pojišťovně. Bývalý zaměstnavatel může tuto skutečnost ohlásit
      >(jak výše píše beta), ale zákonem mu taková povinnost
      >uložena není.

Dobré ráno, Anno, částečně souhlasím, před 2009 nebyla povinnost z-tele nahlašovat nemoc v OL u MO, protože z-tel nebyl plátcem nemocenských dávek, u VO nemoc v OL nahlašování ano, jelikož z-tel byl plátcem nemoc.dávek - viz Oznamovací povinnost zák. 48/1997 Sb. odst. 1 písm. c) skutečnostech rozhodných pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné, z tohoto lze usuzovat na povinnost z-tele oznamovat nemoc v OL, ale nemoc v OL u tehdejších MO z-tel nebyl povinen, ale nezkoumalo se to a zaměstnavatelé vesměs nahlašovali a neřešili to, bylo to jaksi zavedené, až "novým" zákonem o nemoc.poj. to nabralo obrátky. Pravdou je, že mnozí zaměstnavatelé toto i nadále neřeší a nechtějí mít problémy se ZP a s bývalými z-ci, tak raději nahlašují, ale pokud nenahlásím, nemůžou mne sankcionovat, nevyplývá tato povinnost ze zákona, protože již jako z-tel nejsem plátcem nemocenských dávek, proto se, dle mého názoru, na mne jako na z-tele již nevztahuje výše zmiňovaný § zákona 48/1997. Nemohu ale říci, že se striktně řídím zákonem a víc mne nezajímá. Pokud nenahlásím nemoc v OL, nenahlásí z-ec, stejně ZP kontaktuje z-ce, který se stejně obrátí na bývalého z-tele a koloběh se rozjíždí nanovo:) proto chápu leckdy účetní, že raději nahlásí a mají klid. Já si ten klid ráda nechám vzít a nenahlašuji, ale obeznámili jsme z-ce s tím, že je to jejich povinnost, resp. pokoušíme se je s tím seznámit .... :) A ještě mne napadá, že uvádíme číslo zdrav.poj. na Oznámení o nástupu do zaměstnání, takže OSSZ, která je plátcem nemoc.dávek ví, na kterou ZP má nahlásit nemoc v OL, jen to už nedali do zákona. A tak je to se vším :))

• 2. 9. 2009 10:49

Anna (neregistrovaný)

Nemohu ale říci, že se striktně řídím zákonem
      >a víc mne nezajímá. Pokud nenahlásím nemoc v OL,
      >nenahlásí z-ec, stejně ZP kontaktuje z-ce, který se stejně
      >obrátí na bývalého z-tele a koloběh se rozjíždí
      >nanovo:) proto chápu leckdy účetní, že raději nahlásí a mají
      >klid. Já si ten klid ráda nechám vzít a nenahlašuji,
      >ale obeznámili jsme z-ce s tím, že je to jejich
      >povinnost, resp. pokoušíme se je s tím seznámit .... :) A
      >ještě mne napadá, že uvádíme číslo zdrav.poj. na
      >Oznámení o nástupu do zaměstnání, takže OSSZ, která je
      >plátcem nemoc.dávek ví, na kterou ZP má nahlásit nemoc v OL,
      >jen to už nedali do zákona. A tak je to se vším :))
      No, právě... Ale ne vždycky jsem ochotná na sebe brát odpovědnost za to, co mi nepřísluší. Ono je dost toho co musím. Dnes zrovna nemám moc dobrý den. Někdy si už připadám jako mimozemšťan, furt se s někým dohadovat - se zaměstnanci, s doktory, s OSSZ... a když si myslím, že jsem se s někým fakt skvěle dohodla, nestačím se divit, co z toho vyleze. Ale otrávit se nenechám! Mějte se prima.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).