Návrat z MD

• (neregistrovaný)

1. 9. 2009 14:50

Kdy mám nastoupit po rodičovské dovolené? Když jsou dítěti 3 roky, nebo ode dne, kdy jsem nastoupila na MD. Musí mi zaměstnavatel zachovat moji mzdu? Může mi jí snížit, když mě umístí na jiné místo?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 9. 2009 15:01

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Návrat z MD
      Rodičovská dovolená následuje po mateřské dovolené (případně po vyčerpání řádné dovolené po mateřské). O rodič. dovolenou žádáte svého zaměstnavatele a určíte její délku, jak dlouho na ní chcete být, nejdéle ale do 3 let dítěte (neplést prosím s délkou pobírání rodič. příspěvku, to je něco jiného). Takže do práce máte nastoupit hned v den, který následuje po posledním dni rodičovské, o kterou jste žádala. Pokud jste žádala až do 3 let dítěte, tak den po 3. narozinách dítěte je dnem Vašeho návratu do práce. Zaměstnavatel Vám má pak přidělovat druh práce, který máte smluvený v pracovní smlouvě. Pokud Vám chtěl přidělovat jiný druh práce, muselo by nejprve dojít ke vzájemné dohodě. Stejně tak pokud máte ve smlouvě smluvenou výši mzdy, tak tu musí dodržet, jinak byste nejprve museli oba dohodnout na jiné výši. Pokud mzdu ve smlouvě nemáte, ale je jen vystaven mzdový výměr, tak v tomto případě může zaměstnavatel mzdu změnit i bez Vašeho souhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).