Re: MD a RD a druhé dítě
Asi jste špatně hledala, podobné případy se tu opakují neustále. Zaměstnavateli doručíte tiskopis o nástupu na mateřskou dovolenou v rozmezí 8 až 6 týdnů před předpokládaným porodem. Od toho dne Vám budou náležet mateřské dávky a tím dnem vlastně končí Vaše rodič. dovolená s 1. dítětem. Nástup na MD oznámíte i na úřadě, protože Vám bude ukončena výplata rodičovského příspěvku. Budete na mateřské a budete pobírat mateřské dávky při druhém dítěti. Až bude končit MD, můžete napsat zaměstnavateli žádost o čerpání řádné dovolené, na kterou Vám v důsledku mateřské dovolené vznikl nárok tak, aby bezprostředně navazovala na MD (MD se z tohoto hlediska bere jako byste pracovala. Jaký nárok na dovolenou Vám vznikne, to záleží na přesných datech čerpání mateřské). Zaměstnavatel musí toto čerpání ŘD akceptovat, vy vyčerpáte (dostanete ji zaplacenou) a pak teprve požádáte o rodičovskou dovolenou nejdéle do 3 let druhého dítěte tak, aby bezprostředně navazovala na čerpanou řádnou dovolenou. O rodičovský příspěvek na úřadě ale požádáte ihned po skončení mateřské, ten můžete pobírat zároveň s tou čerpanou řádnou dovolenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
3. 9. 2009 8:01
Mám RD do 3 let dítěte. Když mu bude 2,5 narodí se mi druhé dítě. Jak je to s mateřským příspěvkem a jak s rodičovským? Mám požádat zaměstnavatele o mateřskou a pak o rodičovskou? Nikde jsem to tu nenašla. Díky.