Re: Může mi dát zaměstnav. výpověď???
Vše, co je smluveno v pracovní smlouvě, může být změněno jen za souhlasu obou stran. Co v pracovní smlouvě sjednáno nemáte, může změnit zaměstnavatel i bez Vašeho souhlasu - pouze Vám to dá na vědomí a Vy musíte respektovat. Pokud nechcete na změnu v pracovní smlouvě přistoupit a nepodepíšete, nemá žádný zákonný důvod k vyhazovu nebo nějakému potrestání. Ale může Vám znepříjemňovat život, nepřiznat odměny apod.
Ale já jsem Vám přece napsala, že pokud nepřistoupíte na změnu v pracovní smlouvě, tak nemá žádný zákonný důvod Vás kvůli tomu vyhodit. To, že nesouhlasíte se změnou např. úvazku není porušení pracovních povinnosti (výraz kázeň se již nepoužívá). Ale může Vám život otrávit tak, že radši odejdete sám, já ho neznám. Co máte ve smlouvě a jaká má být změna?
No právě nevím, jeslti mám smlouvu napsanou tak, že mám určenou pracovní dobu...Totiž přímo v těch cca 4prapírech smlouvy mám napsáno- pracovní doba se sjednává podle par. 78 zakoníku práce(ale v tomto paragrafu, jsou dány všechny možnosti) a pak mám ještě ve složce papír kde mám napsáno popis pracovní činnosti- dělám to a to v pracovní době od 6-14 a od 14-22hodin a jsem tam podepsán spolu s mím nadřízeným....
V tom § 78 jsou obecné věci, vypadá to že jste si rozvržení pracovní doby nesjednal. Vy jste pouze převzal papír, ve kterém Vás informuje o věcech, které smluvené napevno nemáte - to co není smlouvené, může určit on sám. Takže jeho rozhodnutí o změně musíte akceptovat. Jinak odpověď viz výše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
3. 9. 2009 8:39
Dobrý den, prosím Vás může mě zaměstnavatel vyhodit, když nepodepíšu dohodu o změně pracovní doby? Nebo jak mě může potrestat? Má nějaká práva?