Plánovaně dlouhodobá práceneschopnost

• (neregistrovaný)

4. 9. 2009 7:14

Půl-úvazková zaměstnankyně (samoživitelka) čerpala celé prázdniny neplacené volno z důvodu péče o dítě. V průběhu své nepřítomnosti mi telefonicky oznámila, že se bude vdávat, stěhovat za manželem do vzdáleného města a k poslednímu srpnu žádá o ukončení pracovního poměru dohodou. Toto sdělení bylo pouze ústní, žádné písemné potvrzení o přijaté výpovědi nenásledovalo. Neměla jsem jí to kam poslat, neoznámila mi novou adresu a z té původní se dopis vrátil jako nedoručitelný. Včera jsem od ní dostala obálku s neschopenkoíu. Vystavenou dne 1.9. se zpětnou platností k 31.8., neboli k datu, kdy paní chtěla ukončit pracovní poměr. Zavolala jsem jí, abych se jí zeptala na podrobnosti. Dostala jsem odpověď, že náhle onemocněla s ledvinami, nastoupila pracovní neschopnost a dle sdělení lékaře to vypadá na dlouhodobou záležitost. Prý nemá jediný důvod končit s prací a registrovat se na pracáku, když může být doma na pokladnu.

Mám nějakou šanci se této zaměstnankyně zbavit? Do práce už se nevrátí, s tím se mi netají, ale písemně to od ní nemám. Za první dva týdny pracovní neschopnosti od nás nedostane ani korunu, nevznikl jí žádný nárok, naopak už je tam dluh za zdravotní pojištění. Jak dlouho na nás hodlá být nemocná, to nemám ani tušení. Poraďte mi prosím, jestli existuje nějaký zákonný postup, jak ji propustit. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 9. 2009 16:04

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Plánovaně dlouhodobá práceneschopnos
      Zatím pracovní poměr neskončil( neuzavřeli jste písemnou dohodu o skončení ), takže po prvních třech neplacených dnech budete náhradu platit, pokud bude trvat PN , bude pobírat nem. dávky.
      Toho 31.8., nárok nemá na nic z titulu neplaceného volna, které trvalo do 31.8. Zdr.poj. za nepl.volno jí srazíte z náhrady.
      Dokud bude v PN, nemáte šanci jí dát výpověď z důvodů nadbytečnosti.

• 4. 9. 2009 19:29

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Plánovaně dlouhodobá práceneschopnos
      Přesně tak, bohužel jí musíte náhradu v nemoci zaplatit (z toho jí srazíte to ZP). To neplacené volno jste měli smluvené písemně - do 31.8.? A máte tam dohodnuto, že bude hradit ona celých 13,5% zdr. poj.? Pokud má smlouvu na dobu určitou, tak skončí tím dnem, jinak opravdu zůstane po dobu nemoci Vaší zaměstnankyní. Mohli byste jí oplatit stejnou mincí - pokud by totiž nezaslala včas výpověď (tj. 2 měsíce předem), tak nemusíte přistoupit na dohodu, až ona bude chtít skončit dohodou a mohli byste požadovat, aby nastoupila do práce, jinak že jí budete sázet neomluvenou absenci a pak jí zrušíte prac. poměr dle § 55 (tento § se uvádí na zápočťáku a nepřiznali by jí pak podporu). Ale já bych tak mstivá asi nebyla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).