Re: Provize a DPH v cestovní agentuře
Dbrý den, účtuji v CK 2 roky. Vy si hlevně musíte vždy pročíst smlouvy o zprostředkování, které máte sepsané s jednotlivými cestovkami, ty většinou mají v oodíle provize napsáno, zda podléhá nebo nepodléhá daná provize ze 3. zemí DPH. Většinou jsou od DPH osvobozeny, ale jsou i výjimky, které mají i Chorvatsko, Egypt Tunisko apod zdaněny DPH. Pokud to nenajdete ve smlouvě, tak já si raději ověřuji u účetní, podle čeho se řídí, zda u 3. zemí odečíst DPH nebo ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 9. 2009 10:43
Dobrý den, začala jsem dělat účetnictví cestovní agentuře a není mi jasné účtování DPH u provizí. Myslela jsem, že fakturuji PROVIZI za zprostředkování prodeje zájezdu, která podléhá DPH. A když jsme fakturovali provizi za prodej zájezdu do Egypta, tak nám byla fa vrácena, že má být bez DPH, protože Egypt není v EU. Ale fakturujeme pouze českým cestovním kancelářím! Nemáte někdo zkušenost jak postupovat. Děkuji za připadné odpovědi. Jana