Re: než kritizovat, raději poraďte
Tak pro VH - nad rámec ano, mohou mít v kolektivní smlouvě - ale nikoli náhradní volno, to by si mohla domluvit sama.
BP - není, protože zaměstnavatel není dojná kráva a nevím co všechno by ještě měl platit. Jinak jkaždý ví, že náhradní volno si musí nejprve nadpracovat, takže jaký nárok, který by měla prošvihnout.
Konečně tu někdo napsal, že zaměstnavatel není dojná kráva. Já k tomu přidávám, že ani stát. Všude se píše o krizi a lidé mají požadavky, že člověk žasne. Kdysi jsem se musela hodně prosit,aby mě vůbec 1. 9. pustili, natož abych si směla vzít celý den,když se 1. v měsíci vždycky předávaly doklady. A to podotýkám, že šéfka byla žena - matka.
Ale nikde nebylo, že zaměstnavatel chce něco poskytnout, paní se ptala na nárok na náhradni volno - jednoznačně nárok na náhradní volno není nikdy. Náhradní volno může zaměstnavatel poskytnout po dohodě se zaměstnancem. Jinak může být nárok na placené nebo neplacené volno ale na náhradní volno nikdy.
Re: pro all
Vidíte, a proč jste tak neodpověděla hned. A navíc, jak víte, že každý ví? Kdyby každý věděl, neptal by se. A znám spoustu zaměstnavatelů, kteří se snaží svým zaměstnancům dát cokoli nad rámec.
Já ale nechci provokovat žádné hádky, jen si myslím, že když někdo neví, ať se zeptá, a když jiný ví, tak ať odpoví. Také neodpovídám na dotazy, na které odpovědět neumím, a mnohdy jsou mimo mísu, ale nesměju se, já taky nevím všechno.
Re: pro BPl
>>>>>>>>>>>>zaslechla, a aby něco nepromarnila tak se ptá.
>>>>
>>>>Tak pro VH - nad rámec ano, mohou mít v kolektivní
>>>>smlouvě - ale nikoli náhradní volno, to by si mohla
>>>>domluvit sama.
>>>>BP - není, protože zaměstnavatel není dojná kráva a
>>>>nevím co všechno by ještě měl platit. Jinak jkaždý
>>>>ví,
>>>>že náhradní volno si musí nejprve nadpracovat, takže
>>>>jaký nárok, který by měla prošvihnout.
>>>
>>>Toto volno = volno za účelem doprovodu prvňáčka to
>>>školy. A proč by zaměstnavatel musel být dojná kráva?
>>>Prostě chce zaměstnancům poskytnout něco navíc. Navíc
>>>nikde nebyla zmínka o tom, zda se jednat o volno s
>>>náhradou mzdy nebo bez ní.
>>
>>Ale nikde nebylo, že zaměstnavatel chce něco
>>poskytnout, paní se ptala na nárok na náhradni volno
>>-
>>jednoznačně nárok na náhradní volno není nikdy.
>>Náhradní volno
>>může zaměstnavatel poskytnout po dohodě se
>>zaměstnancem. Jinak může být nárok na placené nebo
>>neplacené
>>volno ale na náhradní volno nikdy.
>
>Vidíte, a proč jste tak neodpověděla hned. A navíc,
>jak víte, že každý ví? Kdyby každý věděl, neptal by se.
>A znám spoustu zaměstnavatelů, kteří se snaží svým
>zaměstnancům dát cokoli nad rámec.
>Já ale nechci provokovat žádné hádky, jen si myslím,
>že když někdo neví, ať se zeptá, a když jiný ví, tak ať
>odpoví. Také neodpovídám na dotazy, na které odpovědět
>neumím, a mnohdy jsou mimo mísu, ale nesměju se, já
>taky nevím všechno.
>
>Protože na to už odpověděla Jiřka1. Samozřejmě, nikdo nevíme všechno, ale na něco stačí selský rozum a zaměstnavatel se vyjádřil jasně.
Re: Pláču nad zaměstnavateli
Plkáte mimo mísu. Dotaz zněl, zda je NÁROK na náhradní volno. Takže odpověď: Ne, nárok není. Většina zaměstnavatelů vychází rodičům vstříc a domluví si s nimi dovolenou nebo neplacené volno nebo náhradní volno. Někteří ale volno udělit nemohou, ani kdyby chtěli, protože třeba zrovna nemají nikoho na zástup. Myslím, že většinou se to dá zařídit a také myslím, že pokud to jde a nenaruší to provoz a nezpůsobí to finanční ztráty, mohl by být zaměstnavatel vstřícný, ale vždycky to nejde a zákonný nárok na to není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 9. 2009 12:14
prosím o radu slyšela jsem, že když vedu prvńáčka do školy, že na to je náhradní volno, zaměstnavatel tvrdí, že pouze dovolená