Re: Banka
Odpověděl jste si sám - co si smluvní strany dohodly, to platí.
Zřejmě pan podnikatel ten úvěr moc chtěl a banka toho využila:))
Každá banka si do úvěrových podmínek při milionových částkách dává spoustu podmínek, dokonce je nutné i podepsat bianco směnku...atd. Takže se ničemu nedivte:))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 9. 2009 16:37
Dobrý den, klient mi ukázal úvěrovou smlouvu na pár milionů s bankou na nákup nemovitosti. Zajímali by mě zkušenosti ostatních podnikatelů, jestli je běžné, že banka si stanoví do smlouvy fixní úrokovou sazbu s podmínkou, že v případě dřívějšího splacení musí podnikatel stejně uhradit celé úroky, jako by nic dopředu nezaplatil. Smlouva zároveň neumožňuje výpověď, neumožňuje podnikateli bez souhlasu banky řadu úkonů, ani změnit účet a držet volné prostředky na jiném účtu, ani de fakto refinancovat úvěr jinde (což asi ani nemá smysl). Vím, že je to věc svobodného souhlasu s podmínkami smlouvy, takže pokud s tím podnikatel souhlasil, tak je to jeho chyba. Zajímá mě pouze běžná praxe velkých bank. Je možné vůbec, aby banka přistoupila na změnu smlouvy? Některých jednostranně výhodných ustanovení smlouvy?