2 stravenky na den

• (neregistrovaný)

8. 9. 2009 21:29

Dobrý den, prosím mám problém, firma, kterou účtuji se rozhodla, že bude zaměstanancům dávat stravenky. Sdělila jsem jednateli všechny informace ohledně stravenek (kolik může dát do nákladů atd. s tím, že napíšeme o tomto rozhodnutí vnitřní interní předpis) Rozhodl se, že by pořídil stravenky v nominální hodnotě 100 Kč a že by proplácel stravenky zaměstnancům v celé hodnotě. Do této doby by to nebyl žádný problém. Nyní přišel s tím, že nakoupil stravenky v nominální hodnotě 50 Kč, ale protože chce zaměstnancům přispívat celou stokorunu....chce dávat každému zaměstnanci dvě stravenky na den. Já se ale domnívám, že toto není možné. Tento svůj počin mi zdůvodnil, že velké stokorunové stravenky by se špatně zaměstancům používaly, že někdy si třeba chtějí koupit jen menší "sváču" třeba jen za těch padesát korun. Prosím poraďte, jak řešit tuto situaci. Moc Vám děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 9. 2009 6:28

L (neregistrovaný)

Re: 2 stravenky na den
      Dobrý den, neviděl bych v tom žádný problém. Důležité je, jaká částka bude ve vnitřní směrnici. Způsob, jakým bude toto stravné vypláceno (1 stokorunová nebo 2 padesátikorunové stravenky), není rozohodující.

• 9. 9. 2009 9:00

NV (neregistrovaný)

dobrý den, děkuji za názor...já jsem tedy pochopila, že je nárok pouze na jednu stravenku na jednu směnu a hodnota stravenky by měla být zakotvena ve vnitřním předpisu. Mám strach, že by to mohlo být napadeno. Pakliže je v zákoně, že nákladem na zajištění a udržení příjmů je 55%hodnoty jednoho jídla a nárok na druhé jídlo vzniká až po odpracování 11 hodin....co se tedy rozumí pojmem jedno jídlo-podle mého názoru jedno jídlo=jedna stravenka a každá firma si může stanovit, jak "královské" jídlo zaměstancům dopřeje. Víte nějaký paragraf, kde by toto bylo nějak popsáno? Moc vám děkuji

• 9. 9. 2009 9:11

akras (neregistrovaný)

Obávám se,že Váš názor se správný. Za jednu směnu může zaměstnanec dostat jednu stravenku a limitem pro uznání do nákladů je pouze hodnota stravenky.Osobně bych se snažila podnikateli vysvětlit,že to sice myslí dobře,ale do nákladů dostane jen 55% z jedné 50Kč stravenky na zaměstnance a směnu,zbytek bude jeho nedaňový náklad.

• 9. 9. 2009 9:40

NV (neregistrovaný)

No to se mi trošku ulevilo, předchozí názor ve mě vzbudil jen zmatek. Zcela s Vám souhlasím. teď jen prosím jaké máme možnosti: přebytečné stravenky vrátit -ale tam, by asi byla nějaká ztráta že? A nebo tedy skutečně dát do nákladů pouze 55% z jedné padesátikorunové stravenky, 45% nebude hrazeno od zaměstnance, ale také firmou-takže nedaňové náklady. A ta druhá stravenka, kterou jim poskytne-celá nedaňově. Pro zaměstanacce stále platí, že mu hodnota jídla (v tomto případě vlastně dvou jídel) nevstupuje do základu daně ani do SP a ZP? Obávám se, že to takto asi budeme muset udělat a hned jak starvenky vyčerpáme, dostane jednatel ode mě příkazem koupit stokorunové stravenky. Někdy mě opravdu štve, že si něco vysvětlí po svém, udělají to a předem se raději neporadí.Prosím ještě, jak bych mu to měla dokázat..nebude si asi chtít přiznat chybu. Přečtu mu zákon par. 24 písmeno j, odts.4. Bohužel jedno jídlo=jedna směna, nepíšou rovná se jedna stravenka. Včera stále se mnou diskutoval, já si stále na svém, ale nějak to nechtěl chápat. Cítil se dotčený. Poradíte, jak mu sebrat vítr z plachet.Nějaký výklad k této tématice...?Odborný článek atd...zkousím hledat a nedaří se mi.

• 9. 9. 2009 9:57

akras (neregistrovaný)

Můžete vydat zaměstnanci obě stravenky,přičemž zaměstnance zaplatí 45% ze 100,00Kč stravenek a do nákladů dostanete jen 55% z jedné 50Kč stravenky a zbytek nedaňové náklady - tato varianta si myslím bude správná,zaměstanec dostane stravenky v hodnotě 100Kč a tak opravněně uhradí 45% ze 100Kč,do nákladů dostanete 55% hodnoty jedné stravenky a zbytek mimo náklady,takže fú by nemohl nic namítat.

• 9. 9. 2009 10:04

NV (neregistrovaný)

>>No to mě také napadlo, jenže on jim chce přispět celou stokorunou...prostě už se s nimi asi i tak domluvil. Také by Vám to přišlo krkolomné...s tou druhou stravenkou, že, že by jí prostě dostali jen tak-byť nedaňově. Teď jsem tedy v koncích :-)

>>No to se mi trošku ulevilo, předchozí názor ve mě
      >>vzbudil jen zmatek. Zcela s Vám souhlasím. teď jen
      >>prosím
      >>jaké máme možnosti: přebytečné stravenky vrátit -ale
      >>tam, by asi byla nějaká ztráta že? A nebo tedy
      >>skutečně
      >>dát do nákladů pouze 55% z jedné padesátikorunové
      >>stravenky, 45% nebude hrazeno od zaměstnance, ale
      >>také
      >>firmou-takže nedaňové náklady. A ta druhá stravenka,
      >>kterou jim poskytne-celá nedaňově. Pro zaměstanacce
      >>stále
      >>platí, že mu hodnota jídla (v tomto případě vlastně
      >>dvou jídel) nevstupuje do základu daně ani do SP a
      >>ZP?
      >>Obávám se, že to takto asi budeme muset udělat a hned
      >>jak starvenky vyčerpáme, dostane jednatel ode mě
      >>příkazem koupit stokorunové stravenky. Někdy mě
      >>opravdu
      >>štve, že si něco vysvětlí po svém, udělají to a předem
      >>se
      >>raději neporadí.Prosím ještě, jak bych mu to měla
      >>dokázat..nebude si asi chtít přiznat chybu. Přečtu mu
      >>zákon par. 24 písmeno j, odts.4. Bohužel jedno
      >>jídlo=jedna
      >>směna, nepíšou rovná se jedna stravenka. Včera stále
      >>se mnou diskutoval, já si stále na svém, ale nějak to
      >>nechtěl chápat. Cítil se dotčený. Poradíte, jak mu
      >>sebrat vítr z plachet.Nějaký výklad k této
      >>tématice...?Odborný článek atd...zkousím hledat a
      >>nedaří se mi.
      >Můžete vydat zaměstnanci obě stravenky,přičemž
      >zaměstnance zaplatí 45% ze 100,00Kč stravenek a do nákladů
      >dostanete jen 55% z jedné 50Kč stravenky a zbytek
      >nedaňové náklady - tato varianta si myslím bude
      >správná,zaměstanec dostane stravenky v hodnotě 100Kč a tak
      >opravněně uhradí 45% ze 100Kč,do nákladů dostanete 55%
      >hodnoty jedné stravenky a zbytek mimo náklady,takže fú by
      >nemohl nic namítat.

• 9. 9. 2009 9:59

Jiřka1 (neregistrovaný)

No také nevím, že by někde v zákoně bylo psáno, že 1 jídlo = 1 stravenka. Logicky by přece mělo být jedno, v kolika kusech stravenek zaměstnavatel to jídlo poskytuje. Když chce přispívat řekněme 38,50 Kč, což je 55% z celé hodnoty, tak je přece jedno, zda zaměstnaci vydá 1 stravenku 70 Kč nebo 2 x 35 Kč, ne?

• 9. 9. 2009 10:04

akras (neregistrovaný)

Pokyn D-300 "Při zajištění stravování prostřednictvím stravenek se cenou jídla rozumí hodnota stravenky ... " mluví se zde o jedné stravence a podle vlastních zkušeností vím,že FÚ považuje jednu stravenku za jedno jídlo,a dvě stravenky v jeden den by už nemusel uznat,neb by to považoval za dvě jídla

• 9. 9. 2009 10:07

NV (neregistrovaný)

>>>>>>>Jiřko, no to já právě nevím, ale vůbec se mi to nelíbí. Ještě jsem se s tím prostě nesetkala, že by byly vydávány dvě stravenky >

>No také nevím, že by někde v zákoně bylo psáno, že 1
      >jídlo = 1 stravenka. Logicky by přece mělo být jedno, v
      >kolika kusech stravenek zaměstnavatel to jídlo
      >poskytuje. Když chce přispívat řekněme 38,50 Kč, což je 55% z
      >celé hodnoty, tak je přece jedno, zda zaměstnaci vydá
      >1 stravenku 70 Kč nebo 2 x 35 Kč, ne?

• 9. 9. 2009 10:10

akras (neregistrovaný)

http://www.sodexo.cz/czcz/nase-sluzby/zamestnanecke-vyhody-darky/informace-pro/zamestnavatele/otazky-a-odpovedi/otazky-odpovedi.asp úplně dole

• 9. 9. 2009 10:22

NV (neregistrovaný)

Tak myslím že jsme se dobrali určitě podle mě i podle vás ke správnému názoru. Také jsem mluvila s kamarádem, co vlastní hotel a ten mi řekl, že u nich lidé platí stravenkami a že mají v peněžence různé druhy hodnot straveneka prý je to velmi časté, že zaměstnanci dispomují různými nominálními hodnotami....takže bůh ví, jak to v těch firmách dělají. nicméně já to chci dělat dobře a tohle mi přijde jako naprosto v pořádku. Díky moc

>>>>>>>>>Jiřko, no to já právě nevím, ale vůbec se mi to
      >>>>>>>>>nelíbí. Ještě jsem se s tím prostě nesetkala, že by
      >>byly vydávány dvě stravenky >
      >>
      >>>No také nevím, že by někde v zákoně bylo psáno, že 1
      >>>jídlo = 1 stravenka. Logicky by přece mělo být jedno,
      >>>v
      >>>kolika kusech stravenek zaměstnavatel to jídlo
      >>>poskytuje. Když chce přispívat řekněme 38,50 Kč, což
      >>>je 55% z
      >>>celé hodnoty, tak je přece jedno, zda zaměstnaci vydá
      >>>1 stravenku 70 Kč nebo 2 x 35 Kč,
      >>ne?
      >
      >http://www.sodexo.cz/czcz/nase-sluzby/zamestnanecke-vyhody-darky/informace-pro/zamestnavatele/otazky-a-odpovedi/otazky-odpovedi.asp úplně dole

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).