Dle směrnic EU nesmí být na dokladu především DIČ - to smí v komunikaci mimo FU použít jen plátce DPH (je to taky mimo jiné zakotveno v zákoně o správě daní a poplatků) ... ostatní údaje by tam taktéž neměly být, aby nedošlo k možnou záměnou s daňovým dokladem ... uvádí se, že především "daňový doklad", "datum uskutečnění zdanitelného plnění" a jakákoliv zkratka "DPH" nebo "VAT" mohou mít za následek záměnu s daňovým dokladem[font='lucida grande', 'trebuchet ms', verdana, helvetica, arial, sans-serif].[/font]
no to je teda pěkný nesmysl, takovou směrnici najdu kdeže????
DIČ nemá nic společného s DPH, to je daňový identifikátor pro komunikaci s finančním úřadem a pro platbu VŠECH daní, mimo jiné ale nikoli nezbytně i dph, a je zcela standardním identifikátorem podnikatele.
takže dič může být i u neplátců dph uveden kdekoliv, na fakturách, na dopisních papírech, webových stránkách a třeba i na vizitkách.
zákon stanovuje, co na dokladu být MUSÍ - jediné co nesmí být na dokladu od neplátce dph, je vyčíslení dph, ale to by asi těžko někoho napadlo když neni plátce.
mantra "nejsem plátce dph" je zvykovým právem, protože většina podnikatelů je plátce.
Mám se tedy s dodavatelem domluvit, ať se faktury upraví a smaže se z nich jeho DIČ nebo už to mám nechat být? Jedná se zatím o dvě faktury. Jde mi o to, abych později neměl problém s úřadem.
Děkuji.
Neplátce DPH nesmí na doklad napsat svoje DIČ a nesmí by jej sdělovat v obchodě v rámci EU (neboť v EU je DIČ považováno za "VAT number") ...
Je to vyvedeno z interpretace směrnice EU k DPH a české interpretace užívání DIČ vyvedené ze zákona o správě daní a poplatků (který se teď překulil v daňový řád).
mno, nechci se hádat, ale - vyvedeno je jedna věc, a zákon je druhá věc.
tady bylo řečeno, že to zákon ZAKAZUJE UVÉST.
a takový zákon jsem nenalezl.
je pravda, že v civilizované evropě nemají IČ a DIČ, že si vystačí jen s číslem vložky RegNr pro všechny, a s VAT_reg pro plátce dph. nicméně platí pro to totéž - pokud neplátce dph uvede na dokladu rozpočet dph nebo duzp, je vinen - pokud neplátce uvede na dokladu pro EU šifru VAT RegNr, tak je taky vinen - - - ale pokud píše české DIČ jako prostý identifikátor a nevyčísluje (nevypisuje) DPH ani VAT, může si každý vyvádět i vyvozovat co je mu libo, ale zákon porušen nebyl.
pak se malý živnistníček s obratem 20.000/ročně děsí, že ho zavřou za to, že má na razítku DIČ.
možná bysme si zasloužili nějakou citaci, nebo aspoň odkaz? formulace "vyvedeno z interpretace směrnice" mi připadá hodně divoká. v každém případě pokud máš pravdu tak desetitisíce živnostníků porušuje zákon, protože z nikoli nepochopitelných důvodů má na razítku všechny myslitelné údaje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 7. 2011 0:11
Zdravím,
jsem čerstvý živnostník, už mám vystavené dvě faktury a vím, že já, jako dodavatel musím mít ve faktuře místo DIČ napsáno "Neplátce DPH". Ale jak je to s odběratelem? Je chyba, když jsem u něj na faktuře uvedl jeho DIČ? Vím, že DIČ je to v tomto případě (když se neuplatňuje DPH) nepodstatná informace, ale chci vědět, jestli tam jeho DIČ být nesmí a nebo nemusí.
Děkuji mnohokrát za odpověď, s pozdravem Jakub.