DPH z přijaté zálohové platby

• (neregistrovaný)

9. 9. 2009 15:06

V měsíci červenci jsem přijala zálohovou platbu v EUR, které jsem přepočítala platným kurzem (máme stanovený měsíční kurz), vystavila jsem daňový doklad k přijaté platbě a odvedla jsem DPH. Datum UZP = datum přijaté platby.
    V srpnu jsem vystavila fakturu a zboží skutečně dodala
    zahraničnímu zákazníkovi, který není plátcem DPH v jiném členském státě. Fakturu jsem přepočítala kurzem platným na srpen. Celková částka a vypočtené DPH se
    pochopitelně neshoduje s původním daňovým dokladem. Mám dotaz. Jaké bude datum uskutečnění zdanitelného plnění na faktuře? Jak mám postupovat v přiznání k dani z DPH za měsíc srpen? Mám původní DPH, které jsem přiznala v červenci odečíst a DPH ze srpnové faktury odvést? Je tento postup správný?
    Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 9. 2009 9:15

IP (neregistrovaný)

Re: DPH z přijaté zálohové platby
      Na faktuře za zboží budete mít datum dph datum, kdy jste zboží skutečně dodala. Fakturujete celou částu za zboží a v dalším řádku odečítáte zaplacenou zálohu včetně DPh. Pokud Vám to program nedělá automaticky. V srpnu odvedete dph po odečtení původně odvedeného dph. tento postup je správný. Nezapomentě pak udělat kurzové rozdíly. Může Vám zůstat kurzový rozdíl na účtě dańové zálohy, protože používáte jiný měsíční kurz u ostré faktury. Jenom aby Vám to nakonci roku nerozhodilo hlavní knihu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).