Prájem zařízení fa na Slovensko

• (neregistrovaný)

10. 9. 2009 10:58

Vystavila jsem faktury na Slovensko dvěma firmám plátcům DPH za pronájem zařízení, místo plnění Slovensko. ( já bez DPH ). Jedna z firem zaplatila fakturu v plné výši, za to druhá srazila daň (??? )a na sraženou částku mi poslala doklad z FÚ o zajištění daně.
    1. Jak mám s tímto dokladem naložit?
    2. Jak zaúčtovat platbu za fakturu, když není celá uhrazená a doplacena již nebude ?
    3. Proč jedna firma tak a druhá jinak?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 9. 2009 14:10

Ila (neregistrovaný)

Re: prájem zařízení fa na Slovensko
      Protože SK má obdobné zákony jako my a když se podíváte na §36 a také § 22 zákona o dani z příjmu, tak zjistíte, že i u nás například za pronájem software jsme povinni uhradit a odvést správci daně z fakturované částky (v případě nájmu soft.a dodavateli z SK) 10% srážkovou daň. Úhradu fa o tuto částku ponížíme a pošleme dodavateli potvrzení FÚ o zaplacené dani v ČR, které si on odečte od své daňové povinnosti. Takže firma, která vám to zdanila, jednala správně, ta druhá nikoliv, ale na vašem místě bych ji na to upozornila, protože vám vznikla povinnost daně ze zdroje příjmu na Slovensku. Oni tím pádem budou mít problém, protože mají zákonem stanovené lhůty pro výpočet a odvod této daně v SK (stejně jako my)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).