Re: Vklad do sro nad zákl.kapitál, dar??
Doplnění:
Domnívám se, že by mělo jít o tzv. doborovolný příplatek do vlastního kapitálu nad rámec základního kapitálu podle Obchodního zákoníku § 121, odst. 2.
Pak by byl daňový dopad z hlediska s.r.o. na tom stejně jako u základního kapitálu.
Bude tomu tak?
Ahoj :-) Ano, Tvoje obavy jsou bohužel správné. Pokud nejde o navýšení zákl.kapitálu (411), podléhá tento vklad na účet 413 bohužel dani darovací. Vím, že se to tady řešilo v minulosti již vícekrát, i já jsem se několikrát pokoušela to nějak vykoumat pro své klienty, ale nevykoumala. Prostě buď do zákl. kapitálu bez zdanění nebo na 413 a darovací daň :-( Pokud zaúčtuješ na 413 a nedodaníte darovací daní, riskujete její zpětné doměření od berňáku :-(
(Pokud má někdo lepší a ověřené nápady, sem s nimi, bude nás jistě víc, kdož bychom si je rádi přečetli!)
Podle tohodle by se to snad danit u s.r.o. nemělo:
http://www.tpa-horwath.cz/upload/files/newsletter/z_newsletter_30_NWL_GROUP_rijen_08.pdf
(stejně jako vklad do 411)
Díky za zajímavý odkaz, přečetla jsem si to se zájmem. Ale vidím tam jeden možný zádrhel. Ta argumentace se opírá o jednu větu ze zákona o dani z příjmů §24/7 "Vkladem se pro účely TOHOTO zákona rozumí vklad do základního kapitálu včetně jiného plnění ve prospěch vlastního kapitálu."
Problém vidím ve slově "tohoto". Neboli - pro jakýkoliv jiný zákon může být jiný výklad, jiný přístup. Bála bych se proto použít větu napsanou vysloveně pro zákon o dani z příjmů pro výklad zákona o dani darovací.
Uvítala bych názory dalších lidí.
Půjčka to určitě nebude, v tom našem případě. Těch 5 mega tam zůstane (investice, krytí závazků). Nový společník bude peníze ze s.r.o. získávat jinak (mzda, dividenda).
A dar? no nevím...
Např. tady: http://www.mesec.cz/tiskove-zpravy/unicredit-leasing-navysil-vlastni-kapital/ je příplatek přes dvě miliardy. Že by kvůli tomu platili stovky miliónů darovací daně se mi moc nezdá :-/
Já tam snad budu muset vyložit konkrétní karty na stůl a získat (byť "lokální") konkrétní stanovisko. Nechci dělat nějaké ekvilibristické operace a pak "se případně divit". Pokud bude chtít FÚ darovací daň zaplatit (a řekne mi to dopředu), budeme muset přemýšlet, jak případně postupovat jinak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 9. 2009 14:04
S.r.o. ze základním kapitálem 1.000.000, splaceno, dva společníci (50:50). Přistupuje třetí společník, každý z dosavadních mu "pustí" 15%. Získá tedy 30%. Každému společníkovi (fyz. osobě) zaplatí za převod části podílu 150.000, tedy u původních společníků je transakce daňově neutrální.
Nový společník s.r.o. za vstup do existující společnosti má do ní vložit 5.000.000 Kč. Nebude se zvyšovat základní kapitál.
Budu účtovat na účet 413, ostatní kapitálové fondy.
Vyplývá pro s.r.o. z toho nějaká daňová povinnost? Napadá mě darovací daň - ale je to opravdu dar? 520.000 se nám platit nechce
Díky