Zálohová faktura - datum splatnosti

• (neregistrovaný)

11. 9. 2009 12:15

Prosím o radu s vystavením zálohové faktury, jsem plátce DPH, vedu DE, odběratel poukázal dne 22.7. zálohovou platbu na účet, k tomutu datu vystavím zálohovou fakturu, tj. datum vystavení a datum zdanitelného plnění bude stejný, tj. 22.7., datum splatnosti mám uvést jaké - automaticky se mi počítá splatnost 14 dní nebo mám uvést 22.7., když už platba vlastně přišla.
    Děkuji mnohokrát!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 9. 2009 13:09

jana h (neregistrovaný)

Re: Zálohová faktura - datum splatnosti
      Chci vás jen upozornit, že jako FO která vede DE nemáte povinnost odvést DPH při přijetí platby(zálohy) , ALE můžete. Píšete, že chcete vystavit zálohovou fakturu, ale to je špatný pojem, myslíte asi daňový doklad při přijetí úplaty (zálohy). Zálohová fa je papír, který pošlete odběrateli jako podklad pro zaplacení zálohy, nejde však o daňový doklad.
      V praxi je to následovně
      1/ pošlete zálohovou fa (ale nemusíte, můžete si jen slovně o zálohu říci)
      2/ přijde platba a vy buď vystavíte do 15 dnů doklad o přijetí úplaty (v tom případě musíte odvést dph) a nebo nevystavíte a dph odvedete až v rámci konečné vyúčtovací faktury.
      přečtěte si § 21 odst 2 a § 26 odst 1 zák o dph

co se týče splatnosti na dokladu o přijetí úplaty, tak tam být nemusí, protože se nemá nic platit, už je zaplaceno, jestli program trvá na tom něco napsat napište shodné se zaplacením nebo vydáním fa, je to formalita. Do textu můžete dopsat NEPLAŤTE, již uhrazeno

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).