Služební cesty

• (neregistrovaný)

11. 9. 2009 14:09

Dobré odpoledne,

obracím se na Vás s dotazem týkajícím se služební cesty.

Čeká mne služební cesta na brněnský veletrh a chtěla jsem se zeptat, jak je to s přiznanými hodinami strávenými na veletrhu na cestě tam a zpět.

Na cestu máme vyrážet cca v 06:30 a vracet se v cca 19:30, tzn. že služební cesta bude trvat přibližně 13 hodin. Je samozřejmé, že mám ze zákona právo na vyplacení tzv. „cesťáku“. Nevím však, zda mám právo i na přiznání přesčasových hodin, které strávím na veletrhu. Moje klasická pracovní doba je od 06:00 do 14:30 hod. tudíž za jeden pracovní den strávený na takovéto služební cestě budu mít napracováno 4 hodiny přesčasu. Zaměstnavatel mně však tyto hodiny nechce přiznat.

Prosím tedy o Vaši pomoc, jaká práva mám v tomto případě.

Předem děkuji za rychlou odpověď. Na veletrh jedu už v úterý příští týden.

S přáním pěkného dne,

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 9. 2009 14:55

I.V (neregistrovaný)

Re: Služební cesty
      názor
      Dobrý den,
      v prvé řadě záleží jaké máte ujednání v pracovní smlouvě se zaměstnavatelem v prac. smlouvě .
      Ze zákona by jste měla mít nárok na výši náhrady dle sazeb stravného pro ČR , viz Zákoník práce.
      Někteří zaměstnavatelé řeší takovéto případy náhradním volnem.

• 11. 9. 2009 23:29

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Rozhoduje čas, kdy skutečně na veletrhu pracujete (ten se počítá do přesčasů). Čas strávený na cestě přesčasem není, ten se jen počítá do hodin pro stanovení stravného. To jak s přesčasy naložíte opravdu závisí na Vaší pracovní smlouvě, případně na dohodě se zaměstnavatelem, buď máte přesčasy již ve své mzdě, nebo Vám je zaměstnavatel musí proplatit, případně si je vyberete jako náhradní volno.

• 12. 9. 2009 23:28

Zajda (neregistrovaný)

Podle mne se pracovni doba bere 6:30 - 14:30 + hodiny do odjezdu z Brna jsou pak prescasem. To co stravite v aute ci vlaku zpet neni povazovano za vykon prace, pokud nemate v pracovni smouve stanoveno, ze jste i ridicka z povolani :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).