Dohoda o provedení práce a prohlášení

• (neregistrovaný)

12. 9. 2009 20:50

Prosím o radu, podepsala jsem prohlášení o dani a uzavřela dohodu o provedení práce. Odměna je stanová na 2000 Kč, znamená to tedy, že mi strhnou 15% daň? Nebo sleva pokryje daň a já dostanu celých 2000 Kč? Je to daň srážková nebo zálohová. Budu tuto daň muset někdy někde uvádět? Případně požadovat zúčtování daně? Děkuju!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 9. 2009 21:53

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: dohoda o provedení práce a prohlášen
      Pokud jste u tohoto zaměstnavatele podepsala prohlášení k daní (podepsat můžete v tomtéž období pouze u jednoho zaměstnavatele, pokud jich máte současně více), tak Vám vypočítá zálohovou daň, ale uplatní slevu na poplatníka (v tomto případě ani nebude uplatněna v plné výši), tak výsledná dań bude nulová. Čili 2000 hrubého = 2000 čistého. Pokud byste měla v průběhu roku ještě jiné přijmy, ze kterých by Vám po uplatnění slevy vyšly daně nulové, tak není důvod žádat o zúčtování ani podávat přiznání, protože když Vám žádné daně nebudou sražené, není ani co vracet. Pokud byste ale měla ještě nějaké jiné příjmy, ze kterých by Vám byla sražena zálohová daň, pak se vyplatí to vyrovnat - a to buď požádat o zúčtování nebo podat přiznání. Pak se počítá se všemi mzdami, ze kterých byly vypočítány zálohové daně (i když pak tyto daně byly po uplatnění slevy nulové). Pokud byste ještě podnikala, tak nemůžete žádat zúčtování, ale musíte podat přiznání. To musíte podat, i když nebudete podnikat, ale budete mít současně více zaměstnavatelů, kteří Vám vypočítali zálohové daně. Srážkové daně a příjmy, které byly daněné srážkovými daněmi, jsou již konečné a neuvádí se.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).