Re: Ukončení daň.zvýhodnění&prohlášení
V případě neúspěšné maturity a povolení opravné zkoušky, odkladu zkoušky nebo jejího opakování je dítě žákem střední školy do konce školního roku, v němž mělo studium ukončit, tj. do 31.8.
No já jsem zase narazila např. na tento výklad:
Pokud jde o ustanovení § 81 zákona č. 561 Sb., v platném znění, v odstavci 9. shora uvedeného paragrafu se sice hovoří o tom, že žák přestává být studentem střední školy nejpozději dnem 30. června roku, v němž ukončil studium, nicméně období od 1.7. do 31.8. se posuzuje jako doba školních prázdnin. Proto na toto období lze jednomu z rodičů poskytnout úlevu na dani z příjmů, aniž by došlo k porušení příslušných právních předpisů (viz ust § 15, odst. 1., písm f) zákona č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů v platném znění, v návaznosti na příslušná ustanovení zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře).
Myslím, že ne, protože dítě zatím neukončilo školu řádně (tj. zkouškou - maturitou). Měla jsem ten případ víckrát a vždy FÚ potvrdil to, co píše Líba - pokud má povolený odklad nebo opakování maturity nebo výuční zkoušky, tak je studentem do 31.8.
Líbo, § 15 zák. 586/1992 pojednává o nezdanitelné části základu daně, nemáte výklad staršího data ?, dnes to bude patrně odvolávka na § 35c odst. 6 písm. b) v návaznosti na § 12 až 15 zákona č. 117/1995 Sb. Ohledně prázdnin u neúspěšné maturity, mám sice zastaralý, ale doufám :) platný výklad Dobešové, kde se liší měsíce prázdnin v případě neúspěšně vykonané závěrečné zkoušky v odborném učilišti a maturitní zkoušky na SŠ. SŠ souhlasí s vaším výkladem-zachovávají se práva a povinosti žáka do konce školního roku, v němž měl studium ukončit (do 31.8.), u učebního oboru, pokud byla povolena opr.zk.,odklad nebo opakování,zachovávají se mu práva a povinnosti žáka max. do konce druhého kalendářního měsíce násl. po dni, kdy měl závěrečnou zkoušku konat.
Jak píše beta, je tam rozdíl u maturity a u učňovské zkoušky nebo absolutoria. Tazatelku zajímala maturita.
Tohle mám z jiného článku:
"V případě že učňovská zkouška nebo absolutorium na vyšší odborné škole nebyla v řádném termínu vykonána, je za soustavnou přípravu dítěte považována doba do konce druhého kalendářního měsíce po dni, kdy se měla zkouška konat. To ovšem za předpokladu že je povolena opravná zkouška, odklad zkoušky nebo její opakování. Měl-li například žák vykonat závěrečnou zkoušku v červnu, zůstává nezaopatřeným dítětem do 31.8., bez ohledu na případnou výdělečnou činnost.
V případě neúspěšné maturity a povolení opravné zkoušky, odkladu zkoušky nebo jejího opakování je dítě žákem střední školy do konce školního roku, v němž mělo studium ukončit, tj. do 31.8."
.
>>>
>>>Omlouvám se, skutečně jsem sáhla po odkaze z doby,
>>>kdy
>>>jsem ten případ sama měla a zjišťovala si to. Letos
>>>jsem na tenhle problém narazila na jiných stránkách a
>>>závěr byl stejný. Do konce srpna.
>>
>>V tom případě ale ta nová formulace nevychází na
>>stejno - kdyby ostatní maturovali v květnu a jemu
>>povolili
>>odklad, tak by to znamenalo, že se bude studentem
>>maximálně od konce července, ne?
>
>Jak píše beta, je tam rozdíl u maturity a u učňovské
>zkoušky nebo absolutoria. Tazatelku zajímala maturita.
>
>Tohle mám z jiného článku:
>"V případě že učňovská zkouška nebo absolutorium na
>vyšší odborné škole nebyla v řádném termínu vykonána, je
>za soustavnou přípravu dítěte považována doba do konce
>druhého kalendářního měsíce po dni, kdy se měla
>zkouška konat. To ovšem za předpokladu že je povolena
>opravná zkouška, odklad zkoušky nebo její opakování. Měl-li
>například žák vykonat závěrečnou zkoušku v červnu,
>zůstává nezaopatřeným dítětem do 31.8., bez ohledu na
>případnou výdělečnou činnost.
>
>V případě neúspěšné maturity a povolení opravné
>zkoušky, odkladu zkoušky nebo jejího opakování je dítě žákem
>střední školy do konce školního roku, v němž mělo
>studium ukončit, tj. do 31.8."
Dle výkladu K.Dobešové, jestliže vyživované dítě nevykoná ve stanoveném termínu (v květnu) maturitní zkoušku a opravná se bude konat v září, považuje se za žáka do 30.6. a za soustavnou přípravu na budoucí povolání se považuje i doba navazujících prázdnin za podmínky, že po celý kalměsíc červenec a srpen dítě nevykonávalo činnost ve smyslu zák. 117/1995 Sb.Daňové zvýhodnění tudíž náleží za stejných podmínek, jako by dítě zkoušku v řádném termínu vykonalo. Takže pozor na tu výdělečnou činnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
14. 9. 2009 14:11
Syn našeho zam.neukončil studium na střední škole,ale bude dělat opravnou maturitu v září. Za 7,8/09 má ještě nárok na daň.zvýhodnění.Do prohlášení na str.2 v oddílu změny,k nimž......musím zapsat druh změny. Co se tam píše a jaký napsat datum kdy změna nastala?