Re: DPP
Z DPP se zdrav ani soc poj neplatí.Pokud není v evidenci ÚP ani nikde jinde zaměstnán a platí si zdrav.pojištění sám tak i nadále při DPP toto zdrav poj bude sám hradit.Soc poj nemá povinnost hradit,ale výdělek z DPP a doba po kterou je doma bez evidence na ÚP mu nejde na důchod.Pokud není nikde zaměstnán,může u Vás podepsat prohlášení k dani a Vy mu budete danit zálohovou daní,pravděpodobně díky slevě na dani nebude platit daň žádnou.
Re: DPP
Děkuji. Podepsané prohlášení nikde jinde nemá, takže mu ho dám podepsat. ZMR je při výdělku do 2000 Kč, že? Takže kdyby náhodou měl výdělek do 2000, musím ho nahlásit na OSSZ. A nevíte, jak to bude se mou, jestli mu můžu dělat účetnictví na dohodu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 9. 2009 11:41
Dobrý den, mám dotaz. Zaměstnanec není veden na ÚP, platí si sám ZP. Chceme ho přijmout na DPP (odměna bude do 4000 Kč), z toho se neplatí ZP, ani SP. On si bude dál sám platit ZP? A SP si sám platit nebude? No a teď si moc nevím rady s ZMR. To se na něj nevztahuje, že? Daň bude sražena 15%? Daňové prohlášení nepodepisuje, děti neuplatňuje, žádné další slevy taky ne, je to v tomto případě nanic, protože bude sráženo srážkovou daní, že? Formulář Vyúčtování daně vybírané srážkou se odevzdává kdy? A ještě mám jeden dotaz. Jsem na RD a známý chce, abych mu vedla daňovou evidenci (včetně mezd atd.). Můžu to dělat taky na nějakou dohodu (DPP nebo DPČ)? Pokud ano, co to pro mě znamená? Děkuji moc za odpovědi. Kdysi jsem to dělala, ale je tolik změn, že se do toho chci znovu dostat.