Re: sleva na pojistném - dotqace ÚP
No nevím, zasloužílo by to spíše více rozebrat, ale nevím, zda se do toho nezamotám, ráda vyslyším ostatní názory. Pokud víte, že dostáváte dotaci max. 8000 a máte vyšší mzdy, třeba 20.000, pak se domnívám, že se naopak vyplatí uplatnit mimořádnou slevu, která vám bude vrácena sociálkou a navíc obdržíte i dotaci 8000 od ÚP ? A pokud uplatníte mimořádné pojistné, pojistné tak jako tak vám buď vrátí sociálka nebo úřad práce na dotaci s pojistným, jen u sociálky hrozí to, pokud máte dluh na pojistném, bude použit na nejstarší splatné dlužné pojistné, kdežto od ÚP vám vráceno na dotaci bude. Takže zde vidím pouze tento důvod, jinak nevidím důvod, proč neuplatnit mimořádnou slevu hlavně při vyšší stanovené mzdě a max. možné míry dotace ...? Vysvětlíte mi, jak ÚP, Jarko, argumentuje ? Vždyť i když uplatníte mimoř.pojistné a dostáváte se do mínusu, pojistné - resp. dotaci, která vám byla od ledna i s nárokovaným pojistným vyplacena - nevracíte, ani poměrnou část, protože v té době z-tel požádal v souladu se zákonem, a to, že se nyní pojistné vrací od ledna, nehraje v dotacích žádnou roli, tzn. že z-tel nevrací vyplacenou dotaci, ani nepřepočítává. Můžete nám, prosím, napsat argumenty úřadu práce, proč doporučují nežádat o mimořádné slevy na pojistném ?
Na školení bylo řečeno slevy uplatňovat,navíc ÚP vydal nové formuláře pro vyučtování mzdových nákladu ,kde je ve vysvětlivkách k sl.2) uvedeno, že se uvádí ... částka pojistného po slevě , v případě že součet slevy a mimořádné slevy za měsíc srpen bude vyšší,než pojistné za tento měsíc,zahrňte do uváděného součtu nulovou hodnotu...
Ano pracovnice OSSZ mi řekla, že bychom mohli přijít o celou dotaci ale ještě mi řekla, abych to dnes ověřila u vedoucí kontrolního úřadu. Dnes jsem se tedy dovolala vedoucí a ta mi zase řekla, že z jejich hlediska OSSZ máme na slevu mim. a řádnou nárok, že konkrétně tento dotaz řešili na školení. Jiná věc prý je ÚP.
Opravdu jsem nechtěla vyvolat nějaký poplach ale stejně z toho nejsem moudrá.
Na školení bylo řečeno slevy uplatňovat,navíc ÚP
>>>>>>vydal
>>>>>>nové formuláře pro vyučtování mzdových nákladu ,kde
>>>>>>je
>>>>>>ve vysvětlivkách k sl.2) uvedeno, že se uvádí ...
>>>>>>částka pojistného po slevě , v případě že součet
>>>>>>slevy
>>>>>>a
>>>>>>mimořádné slevy za měsíc srpen bude vyšší,než
>>>>>>pojistné
>>>>>>za tento měsíc,zahrňte do uváděného součtu nulovou
>>>>>>hodnotu...
>>>>>My ve smlouvě od Úřadu práce ohledně dotací máme
>>>>>odstavec, ve kterém se uvádí, že za uvedené
>>>>>zaměstnance a
>>>>>období nesmíme uplatňovat žádné další slevy, výhody
>>>>>apod. z veřejných zdrojů, což asi slevy na pojistném
>>>>>jsou, takže neuplatňuji.
>>>>Jo, asi to není problém slev, ale těch dotací, asi
>>>>bychom je museli vrátit, pokud by se zjistilo, že
>>>>jsme
>>>>si
>>>>uplatnili slevu, výhodu apod. jinde a to si raději
>>>>neuplatním slevu....
>>>
>>>Nyní jsem hovořila s OSSZ a ta mi také nedoporučuje
>>>uplatnit slevu.
>>dobře, ale proč ..?? sdělte prosím důvod, děkuji
>
>Ano pracovnice OSSZ mi řekla, že bychom mohli přijít o
>celou dotaci ale ještě mi řekla, abych to dnes ověřila
>u vedoucí kontrolního úřadu. Dnes jsem se tedy
>dovolala vedoucí a ta mi zase řekla, že z jejich hlediska
>OSSZ máme na slevu mim. a řádnou nárok, že konkrétně
>tento dotaz řešili na školení. Jiná věc prý je ÚP.
>Opravdu jsem nechtěla vyvolat nějaký poplach ale
>stejně z toho nejsem moudrá.
sláva :)) oceňuji, že jste se ozvala a že jste se jala to sama zjišťovat. Alespoň víte pro příště, že nemůže věřit něčemu, co řekne pracovnice sociálky, ani oni nejsou vševědoucí (ani já), proto je vždy lepší zjistit důvod, proč to nejde a hned byste viděla, že je v koncích, protože by to neuměla odpovědět. Takže se vlastně nic nestalo, kdo si slevy a dotaci ověřil, zmást se nedal, kdo se zmást dal, jeho škoda, resp. zaměstnavatele. Čemu nerozumíte, Jarko ?
káčo, to, že uplatníte slevu NEMÁ dopad na to, že vám neposkytne UP dotaci ! zdá se mi, že někdo vypustil fámu, která se šíří, už jsem to zde na BC postřehla, nevím,jak se dotyčná jmenovala, dokonce psala, že z ÚP má dopis, že se slevy při dotaci nesmí uplatnit, což je holý nesmysl. Buď informace není celá nebo tomu špatně porozuměla. A pokud se někoho zeptám na důvod, argument, jen odpoví, že to na ÚP říkali, že to na OSSZ říkali, ale to mi přece nemůže stačit pro mou práci mzdové účetní, musím vědět proč to nejde a ne že to nějaká pracovnice řekne. Neříkám, že na tom nemůže být šprochu, proto jsem se zapojila do diskuze s tím, že jsem vypsala i svůj názor proč si myslím, že slevy uplatnit + žádost o dotaci ano - v předchozím příspěvku - a požádala jsem kolegyně, aby se vyjádřily, budou-li mít chuť a čas, zatím bez odezvy ...
Podle mého názoru se tím myslí to, že na určité konkrétní místo, osobu, dílnu, apod. neuplatňujete na konkrétní účel jinou dotaci z konkrétně vyčleněných prostředků např. kraje, města, apod. Nebo takovému zam-ci s dotací ÚP nedáváte podepsat daň. prohlášení, abyste uplatněním zákl. nezdanitelné částky nezkrátili odvod daně a tedy "veřejných prostředků"? Uplatněním slevy SP také krátíte odvod soc. pojištění a postupujete (stejně jako u daně) podle obecně platného zákona. Zákon o slevách neobsahuje zákaz slevy pro zam-ce s dotací ÚP, posuzuje se jen ZMR, délka prac.práv. vztahu, atd. Já souhlasím s Betou. Když je dotace nižší než celkový mzdová náklad, tak proč neuplatnit slevu. Když je dotace ve výši celkového mzdového nákladu, tak je zbytečné "se párat" s běžnou měsíční slevou a nechat si zkrátit dotaci.
A dluh na soc. pojistném a slevy - využitím možnosti uplatnit slevy si může organizace dluh nezvyšovat (sníží se odvodová povinnost) nebo v případě, že vyjde vratka SP po uplatnění slev, se může dluh i snížit.
a tedy "veřejných prostředků"? Uplatněním slevy SP
>také krátíte odvod soc. pojištění a postupujete (stejně
>jako u daně) podle obecně platného zákona. Zákon o
>slevách neobsahuje zákaz slevy pro zam-ce s dotací ÚP,
>posuzuje se jen ZMR, délka prac.práv. vztahu, atd. Já
>souhlasím s Betou. Když je dotace nižší než celkový
>mzdová náklad, tak proč neuplatnit slevu. Když je dotace ve
>výši celkového mzdového nákladu, tak je zbytečné "se
>párat" s běžnou měsíční slevou a nechat si zkrátit
>dotaci.
>A dluh na soc. pojistném a slevy - využitím možnosti
>uplatnit slevy si může organizace dluh nezvyšovat
>(sníží se odvodová povinnost) nebo v případě, že vyjde
>vratka SP po uplatnění slev, se může dluh i snížit.
AM, díky za váš čas a rozumné argumenty. Ano, také souhlasím s tím, že nelze žádat o dotaci ze dvou zdrojů, jen u toho podpisu DP si nejsem jista, ale tam máte také ??. Přesto všechno jsem volala vedoucí APZ na ÚP a byla překvapena, co se množí za informace, že ji také slyšela, ale od nich nebyla, shodly jsme se, že se spíše jedná o nepochopení stavu sleva kontra dotace nebo někdo slyšel sice nějakou informaci, které neporozuměl a bohužel ji šíří dál anebo se info mělo týkat něčeho jiného a vztáhli to na slevy a dotace ..., možností je více. Mne by vážně zajímala odpověď, tuším jarka3 ..? proč sociálka nedoporučuje uplatnění slev, škoda že už nenapsala. Uplatnění mimoř.slev jsem zjišťovala na MPSV již když byl návrh ve sněmovně, mám přímo z MPSV odpověď a také nevylučují souběh-sleva a dotace. Jen mne mrzí, že ti, kdo to šíří, jen napíší ne, nesmí se, říkali to atd. a když se diskuze rozvine, již se neozvou a nemají snahu zjistit na své sociálce či svém ÚP - proč se nesmí ? uplatnit a uvést věc na pravou míru a matou tím ostatní. Ještě mne napadá, že by to mohla být i zavádějící informace,která se původně týkala neuplatňování slev na pojistném u státní správy, viz usnesení č. 967.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 9. 2009 10:54
Dnes jsem se dozvěděla z ÚP - na dotované zaměstnance nedoporučují uplatňovat slevy ani řádnou a a ni mimořádnou. Už jste se s tím také někdo setkal. Jak to řešíte vy????