Re: FÚnapálil penále,ale i úrok nadměr.D
Tak s takovým přídadem jsem se také jěště nesetkala.Jdu se podívat do zákona,tak snad jěště dnes napíšu.
Do zákona se dívat snad nepotřebujeme. Úrok/penále vzniká následující den, co je dlužník v prodlení (tzn. musí existovat dluh) a FÚ ho sděluje poplatníkovi platebním výměrem zpravidla za nějaké delší období (často kalendářní rok). Proto jsem v minulém příspěvku apeloval na tazatelku, ať se podívá do platebního výměru. Uvedený úrok se mohl vztahovat k DPH za celý minulý kalendářní rok a ne k aktuálnímu DPH, kdy má firma momentálně nárok na nadměrný odpočet.
No to je hrůza:( Prostě jsme přiznání posílali poštou a nějak nám to nevyšlo o ten jeden den:( Jinak se nám to ještě nestalo a právě nás dost překvapilo,že když zrovna náhodou šlo o nadměrný odpočet,že stejně to zpenalizovali a zúročili:) Aspon máme ponaučení:)) Díky za názory
Ne, ne, zvýšení daně určitě platí i v roce 2009. Mě spíše překvapilo, že ho FÚ po tazatelce požadovalo v maximální výši 10% při zpoždění o 1 den, u nadměru a hlavně u poplatníka, kterému se to údajně stalo poprvé. Ptal jsem se telefonicky úřednice s 20 letou praxí na FÚ a ta mi sdělila, že to už musí být sakra problémový poplatník, aby se FÚ takto zachoval. Ona (+ co mohla mluvit za ostatní v oddělení spravující plátce DPH) něco takového nepamatuje. Pořád ale nechápu platební výměr na úrok z prodlení - ze zvýšení daně jako dluhu žádný úrok nenabíhá a o žádném jiném dluhu tady řeč není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 9. 2009 12:50
Setkal jste se někdo s tím,že vám FÚ při nadměrném DPH,kdy se podalo dan.přiznání o den déle........vyplatili nejen penále,ale vlastně si strhli i 10%?
Já myslela,že se to týká jen té varianty,kdy máme platit DPH my a ne obráceně. Je to někde uvedeno?
Díky za radu