Fakturace do Německa

• (neregistrovaný)

16. 9. 2009 15:05

Prosím o radu, co mám uvést do poznámky na fakturu, při dodání zboží do Německa, které tam sami povezeme. Jsme plátci dph v tuzemsku, příjemce zboží je plátce dph v Německu, takže fakturu vystavím bez DPH v EUR. Jedná se mi o přesné znění textu, který se píše do poznámky podle, kterého paragrafu je to takto provedeno.
    Děkuji všem za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 9. 2009 15:31

P. (neregistrovaný)

Re: Fakturace do Německa
      V poznámce se má uvést: DPH podle § 64 - osovobození od daně. Ale od 1.1.2009 se má uvádět i odkaz na směrnici EU, o čem bohužel nic nevím. Také vystavuji faktury do Německa, ale uváděla jsem stále jen odkaz na ustanovení zákona o DPH. Také někoho žádám, zda neví, jaký další odkaz by na faktuře měl být.

• 17. 9. 2009 0:45

Zdena R (neregistrovaný)

§34/3/k) ZDPH:
      k) sdělení, že se jedná o plnění osvobozené od daně, s odkazem na příslušné ustanovení tohoto zákona, ustanovení předpisu Evropských společenství, nebo s jiným odkazem uvádějícím, že se jedná o plnění osvobozené od daně.

Takže si můžete vybrat, zda odkážete na český ZDPH, nebo na evropskou směrnici.

• 17. 9. 2009 7:39

P. (neregistrovaný)

Právě mám před sebou brožuru "Daně a účetnictví bez chyb, pokut a penále" č.2/2009, kde se píše, že "od 1.1.2009 přibyla drobnost ve vazbě na požadavek čl.226 odst.11 Směrnice EU, podle kterého musí sdělení o osvobození od daně na daňovém dokladu obsahovat nejen odkaz na příslušné ustanovení Zákona o DPH (což platilo i před 1.1.2009), ale nově i odkaz na příslušné ustanovení Směrnice EU, příp. jiný odkaz."
      Takže podle toho jsem usoudila, že se od letoška musí uvádět obojí. Nejsem z toho vůbec chytrá, ráda bych vše měla v pořádku, ale potřebuji vědět, o který odkaz se tedy jedná.

• 17. 9. 2009 7:44

P. (neregistrovaný)

I v §34/3/k se píše:
      k) sdělení, že se jedná o plnění osvobozené od daně, s odkazem a odkaz na příslušné ustanovení tohoto zákona, ustanovení předpisu Evropských společenství1), nebo s jiným odkazem uvádějícím, že se jedná o plnění osvobozené od daně
      Tudíž tam musí být obojí.

• 17. 9. 2009 10:06

Zdena R (neregistrovaný)

Z čeho usuzujete, že tam musí být obojí? Napište si tam tolik odkazů, kolik se Vám na fakturu vejde, třeba odkaz na článek 197 Směrnice.
      Ovšem ujišťuji Vás, že podle článku 226, odst. 11 směrnice rady 2006/112/ES máte uvést odkaz na použitelné ustanovení této směrnice NEBO na odpovídající vnitrostátní ustanovení ANEBO jakýkoliv jiný odkaz uvádějící, že dodání zboží nebo poskytnutí služby je osvobozeno od daně nebo předmětem přenesení daňové povinnosti.

• 17. 9. 2009 8:56

Evča (neregistrovaný)

Dobrý den a díky ještě jednou všem za odpovědi, ale jsem z toho úplně zmatená. Že by na té faktuře měl být uveden ten §64 jsem si myslela, ale naše učetní firma mi tvrdila, že mám dát do poznámky § 22/3 zákona o DPH. No a to ostatní jsem nevěděla vůbec! Takže vidím, že by to chtělo nějaké dobré školení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).