Re: zrušení PP ve zkušební době
mám jiný názor
>§ 35 Zkušební doba:
(2) O dobu překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci v průběhu zkušební doby, se zkušební doba prodlužuje.
§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době:
(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel však nemůže ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
osobně to chápu tak, že 14.den prac, neschopnosti bude posledním dnem trvání prac.poměru
ano, máte pravdu, jenže zaměstnanec převzal zrušení PP ve zkušební době dnem před nástupem na nemocenskou, tudíž organizace ukončila PP před začátkem nemoci.
Pracovní poměr tohoto zaměstnance skončil 13.9., pokud k žalobnímu návrhu zaměstnance soud nerozhodne o tom, že se jedná o neplatné rozvázání PP. Zaměstnavatel postupoval podle zákonné úpravy - písemnost obsahující zrušení PP ve zkušební době doručil nejméně 3 dny přede dnem, kdy měl PP skončit. Analogicky s výpovědí - platí zákaz výpovědi mj. v době dočasné pracovní neschopnosti, což znamená, že v této době zaměstnavatel nesmí výpověď doručit. To, kdy nastanou její účinky, je jiná záležitost.
Paní VH, Vy jste právník a někdy se vyjadřujete trochu nesrozumitelně. Např. napíšete že "Pracovní poměr tohoto zaměstnance skončil 13.9.,pokud k žalobnímu návrhu zaměstnance soud nerozhodne o tom,že se jedná o neplatné rozvázání PP". Ale mně zajímá, zda by soud rozhodl, zda bylo zrušení platné či ne. Čili zda to může zaměstnavatel bez obav udělat a opírat se přitom o Zákoník nebo zda to Zákoník zapovídá. Takže: Když se zaměstnavatel rozhodne, že zruší zaměstnanci poměr dnem 13.9. a toto zrušení mu předá 10.9. a on 11.9. přinese neschopenku, je zrušení nezpochybnitelné, protože mu bylo oznámeno ještě před nemocí? Nebo to nelze a zaměstnanec zůstává zaměstnancem až do 14. dne nemoci? Prosím jasnou odpověď.
Nový problém?
Podle názoru některých autorů (např. viz materiál publikovaný pod šifrou (zkratkou): -Drex- tedy zřejmě Drexlerová, J.: Rozvázání pracovního poměru ve zkušební době, Průvodce pracovně-právními předpisy č. 2/2009, BMSS-Start s.r.o., str. 25 - 27) právní úprava zákazu zrušení pracovního poměru ve zkušební době ze strany zaměstnavatele v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (nebo karantény) zaměstnance zakotvená v ust. § 66 odst. 1 věta druhá zákoníku práce, která nabyla účinnosti 1. ledna 2009, dává v praxi značné možnosti obstrukce ze strany zaměstnanců v případech, kdy zaměstnavatel dodrží třídenní lhůtu pro oznámení zrušení pracovního poměru ve zkušební době dle ust. 66 odst. 2 zákoníku práce. Obstrukce mají spočívat kupř. v tom, že zaměstnavatel oznámí zaměstnanci zrušení pracovního poměru ve zkušební době 3 dny předem, jak mu ukládá zákon, načež si zaměstnanec obstará neschopenku, kterou druhý nebo třetí den, tedy před skončením pracovního poměru, doručí zaměstnavateli. Z toho se dovozuje, že tím fakticky dojde k porušení zákazu zrušení pracovního poměru ve zkušební době zaměstnavatelem v době prvních 14 dnů pracovní neschopnosti nebo karantény zaměstnance, a současně se dovozuje, že v uvedeném případě bude nutno zaměstnanci po skončení jeho dočasné pracovní neschopnosti (resp. po uplynutí prvních 14 dnů jeho pracovní neschopnosti) opětovně doručit oznámení o zrušení pracovního poměru ve zkušební době s nově určeným datem rozvázání (skončení) pracovního poměru. Vzhledem k tomu, že se jedná o právní úpravu zcela novu, nejsou zatím k dispozici žádná rozhodnutí soudu a není vytvořena ustálená judikatura, která by napomohla k výkladu těchto ustanovení zákona. Podle mého názoru by však měl být výklad předmětných ustanovení zákoníku práce jednoznačný a neměl by pro praxi přinášet významnějších problémů.
pokračová
S uvedenými závěry se neztotožňuji, právní úpravu shledávám uspokojivou. Mám za to, že z dikce příslušného ust. § 66 odst. 1 věta druhá zákoníku práce plyne, že rozhodující je právní a faktický stav v okamžiku, kdy je oznámení o zrušení pracovního poměru zaměstnanci doručeno, nikoliv stav v okamžiku, kdy má pracovní poměr na základě takového oznámení o zrušení pracovního poměru skončit; jestliže tedy zaměstnavatel učiní a doručí příslušný právní úkon – oznámení o zrušení pracovního poměru ve zkušební době - zaměstnanci v situaci, kdy se nenachází v pracovní neschopnosti nebo karanténě, jsou-li jinak splněny další podmínky stanovené zákoníkem práce, pracovní poměr platně skončí, i když zaměstnanec případně následně ještě za trvání (před skončením) pracovního poměru bude uznán práce neschopen nebo mu bude uloženo karanténní opatření.
Autor: Richard W. Fetter
Já jsem měla za to, že je to srozumitelné, ale nevadí. Obecně - i když právní úkon vedoucí k rozvázání PP vykazuje evidentní vady (výpověď zaměstnavatele není zdůvodněna, není dána z důvodu, který je uveden v ZP, není doručena do vlastních rukou zaměstnance apod.), PP na jeho podkladě skončí v termínu, který odpovídá příslušnému právnímu úkonu (= zde 13.9.). Zaměstnanec se musí u soudu dovolat neplatného rozvázání PP (zde nestačí konstatovat, že zaměstnavatel nesmí zrušit v době 1. 14 kal. dnech PN) a soud mu musí vyhovět. V dalším záleží na tom, zda zaměstnanec zároveň prohlásil, že trvá na dalším zaměstnávání. Ptáte-li mě na to, co je u soudu nezpochybnitelné, tak mohu vyslovit názor, jak bych argumentovala já. Včera jsem napsala (a názor jsem nezměnila), že považuji za rozhodující den doručení, tj. zde den, kdy PN ještě nebyla uznána. V opačném případě by se jednalo o začarovaný kruh, možná o zneužití práva zaměstnancem apod. Já bych bez obav takto PP zrušila. Plně se ztotožňuji s názorem kolegy Fettera.
Názory na tento problém jsou dva, já oproti VH zastávám ten druhý.
Po pozorném pročtení příspěvku VH:
"Pracovní poměr tohoto zaměstnance skončil 13.9., pokud k žalobnímu návrhu zaměstnance soud nerozhodne o tom, že se jedná o neplatné rozvázání PP. Zaměstnavatel postupoval podle zákonné úpravy - písemnost obsahující zrušení PP ve zkušební době doručil nejméně 3 dny přede dnem, kdy měl PP skončit. " zjistíte, že si sama odporuje, protože den 13.9. označuje za den, kdy měl PP skončit, čili být zrušen rozhodnutím zaměstnavatele, ale to už byl zam-nec v PN, takže co? jsou dvě možnosti a každý se může rozhodnout, s kým se ztotožní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
17. 9. 2009 13:21
Zaměstnanec převzal dne 10.9.2009 zrušení PP ve zkušební době s tím, že PP skonči dne13.9.2009. Následující den, tj.11.9. ale přinesl nemocenský lístek. Můžeme ukončit PP dnem 13.9.? Děkuji za odpověď