Re: exekuce
Matriku vaše osobní věci zajímat nebudou. V případě exekuce budete exekutorem poučena, jakým způsobem se máte bránit - vylučovací žaloba u soudu, kterému budete muset prokázat, že zabavené věci jsou vaše. To, jakým způsobem to provedete, tj. jestli máte doklady na vaše jméno (to snad ani žádný obchod kromě zásilkového nevystavuje) nebo svědeckými výpověďmi, to už je vaše věc. Pokud vlastnictví dostatečně neprokážete, potom máte smůlu. Můžete sice přítele žalovat v občanskoprávním řízení, ale obávám se, že neunesete důkazní břemeno, zrovna tak jako u vylučovací žaloby. Ale třeba bude přítel karakter a svůj dluh vůči vám uzná a vy se postavíte do fronty jeho věřitelů.
Re: exekuce
Tak to je pěknej hajzlík. Jistě má pro neplacení nějakou hezkou výmluvu. Žádná by mu ale pomoct neměla - §196 platného (účinný od 1.1.2010) trestního zákona 40/2009 Sb., stejné § znění je jistě i v aktuálně účinném TZ 140/1961 Sb. - Zanedbání povinné výživy -odstíhat lze i opomenutí (tj. nedbalost) v placení. Přísnější sazba je pro ty, kteří mění často zaměstnání, úmyslně pracují "načerno", nehlásí zaměstnavateli vyživovací povinnost (§196 odst. 2).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
17. 9. 2009 13:57
Dobrý den,
mohl by mi někdo pomoci.
Rozešla jsem se s přítelem,odstěhoval se, ale trvalé bydliště má stejné jako já.Má hodně dluhů a podle dopisu co mu chodí, tak myslím,že bude mít i brzo exekuci.Mám obavu, že zabaví v bytě vše co najdou i moje věci. Kamarádka mi říkala, že lze zajít na matriku a sepsat věci, které jsou moje a nechat ověřit, že se tento doklad pak ukáže exekutorovi a tím pádem by je neměl zabavit.Na některé věci ovšem nemám doklad o zakoupení, mám je už dlouho. Nemáte s tím někdo prosím zkušenost.
Děkuji za odpovědi, případně odkaz,kde se mám obrátit.