Penále - žádost o prom. - odklad. účinek

• (neregistrovaný)

17. 9. 2009 14:11

Dobrý den,

nejsem zrovna kovaná ve správě daní a poplatků, prosím proto o radu.

Firmě, kterou jsem převzala, bylo vyměřeno penále za rok 2006, 2007 na daň z příjmů (přišly 2 výměry).

Chceme napsat dle D-319 žádost o prominutí penále. Slyšela jsem, že FÚ promíjí max do poloviny jedné daně?

Napsat dvě tedy dvě žádosti zvlášť na rok 2006 a zvlášť na rok 2007, tj. 2 x kolek 1 000,-.

Do žádosti napíšeme, že nebylo způsobeno úmyslně, ale vedení daňové evidence bylo svěřeno externí účetní firmě, jejíž pochybením bylo daň doměřena.

Dále stejně musíme penále zaplatit, toto musí být zaplaceno ještě před podáním žádosti?

Moc děkuji všem zkušenějším.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 9. 2009 14:57

Hanka (neregistrovaný)

Re: Penále - žádost o prom. - odklad. úč
      >Dobrý den,
      >
      >nejsem zrovna kovaná ve správě daní a poplatků, prosím
      >proto o radu.
      >
      >Firmě, kterou jsem převzala, bylo vyměřeno penále za
      >rok 2006, 2007 na daň z příjmů (přišly 2 výměry).
      >
      >Chceme napsat dle D-319 žádost o prominutí penále.
      >Slyšela jsem, že FÚ promíjí max do poloviny jedné daně?
      >
      >Napsat dvě tedy dvě žádosti zvlášť na rok 2006 a
      >zvlášť na rok 2007, tj. 2 x kolek 1 000,-.
      >
      >Do žádosti napíšeme, že nebylo způsobeno úmyslně, ale
      >vedení daňové evidence bylo svěřeno externí účetní
      >firmě, jejíž pochybením bylo daň doměřena.
      >
      >Dále stejně musíme penále zaplatit, toto musí být
      >zaplaceno ještě před podáním žádosti?

>
      >Moc děkuji všem zkušenějším.

u mě taky aktuální věc - jen myslím,že se to jmenuje úrok z prodlení. Zaplatit se musí na každé doměření zvlášť (tedy 2 kolky)
      a pak teprve zažádat o prominutí. Náš správce mi řekl, že to prominutí závisí na několika faktorech, zjednodušeně neřekl, kolik tak můžeme čekat snížení. takže info že je to maximálně do poloviny nevím ...

• 17. 9. 2009 15:17

jp (neregistrovaný)

nedávno jsem to také řešila, dostali jsme 2 výměry na penále za r. 2006,2007, žádost jsem napsala jen jednu s jedním kolkem pro oba roky dohromady a prošlo to. Penále jsme předem neplatili, až ten snížený zbytek. Ještě dodám, že po zaplacení dlužné daně ještě navíc mimo penále byly doměřeny ještě úroky z prodlení.

• 18. 9. 2009 12:38

hihi (neregistrovaný)

Kolek pouze 1 x 1000,- Kč (jedna daň jeden kolek) období nehraje roli. Penále či úrok se platit nemusí, vždyť o to žádáte (o prominutí). Po obdržení rozhodnutí o prominutí příslušenství daně doplatíte rozdíl a je to. Každý případ je individuelní.

• 18. 9. 2009 13:58

Hanka (neregistrovaný)

já na výměru měla napsáno, že podané odvlání nemá odkladný účinek,když jsem si to u správce vysvětlovala, tak říkal, že musím nejdřív zaplatit a pak požádat. Oni v případě že vyhoví, něco vrátí. Každopádně úhradu chtěl předem.

• 19. 9. 2009 12:31

... (neregistrovaný)

Jedna daň=1 kolek 1000 Kč (do výše úroku/penále 3000Kč se kolek neplatí). Odkladný účinek pro daňové řízení vaše žádost samozřejmě nemá, tj. správce daně vás může kdykoli vyzvat k zaplacení v náhradní lhůtě a úrok/penále začít vymáhat exekučně. V případě, že úrok/penále zaplatíte a bude vám prominut, vznikne vám přeplatek, který vám bude na žádost vrácen nebo bude automaticky použit na úhradu budoucí daňové povinnosti. Žádost o prominutí je volná tvorba, velice vám doporučuji pokyn MF přečíst, nasměruje vás k uvedení vašich důvodů, pro které vám má správce daně úrok/penále prominout.
      Pokyn MF D-319:
      www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/SID-3EA9846B-48800826/.../Poky_D_319.pdf

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).