Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
17. 9. 2009 18:29
Uzavřel jsem smlouvu o dílo se stavení firmu. Jedná se o rekonstrukci koupelny.Ve smlouvě je uvedeno datum předání, celkový předběžný rozpočet 93000 a penále ze strany dodavatele 1000 Kč za den za opoždění předání stavby.Zaplatil jsem podle smlouvy zálohu 65000 na materiál.Po měsíčním urgování po datu předání mě majitel firmy nabídl slevu 8000 (podle smlouvy jsem měl nárok na 20000 ) s tím že mě pošle nový rozpočet za celkovou práci.To jsem nepřijal a požadoval jsem smluvenou částku snížit o penále které mě náleží tj. 20000 s tím majitel nesouhlasil a poslal mě nový rozpočet kde mě nabídl slevu 15000 ovšem veškeré položky za materiál a práci navýšil tak že celková cena včetně penále je 90000.
S tím jsem nesouhlasil a požadoval jsem doložení všech položek fakturou, to se nestalo a nic mě nedoložil ačkoliv mě to ústně slíbil .
Současně do tohoto rozpočtu napočítal věci které mě nedodal (sprchovou zástěnu za 11000Kč a skříňku nad umyvadlo za 3000Kč) ačkoli se k tomu zavázal jak ve smluvě tak v předběžném rozpočtu.
Koupelna není do dnešního dne hotová, má řadu nedodělků a vad, včetně toho že chybí sprchová zástěna a skříňka, na doporučený dopis do vlastních rukou který jsem mu zaslal a ve kterém ho žádám o předání díla nereaguje a děla mrtvého brouka. Telefon nezvedá.
Vady na které jsem ho upozornil neodstranil a zaslal mě pouze SMS že když nechci slevu 15000 tak u mě končí. Přitom je ve smlouvě napsáno že smlouvu je možné zrušit jen a pouze písemně se souhlasem obou stran.
Proto mě zajíma : mám stále nárok na penále když dílo nebylo předané a majitel nereaguje ani na doporučený dopis do vlastních rukou ?
Navyšuje se stále penále podle smlouvy ?
e možné stavbu dokončit na vlastní náklady jinou firmou v případě že zdokumentuji současný stav a nechám ohodnotit cenu současného stavu třeba zedníkem konkurenční firmy ? Nebo budu potřebovat nějaký znalecký odhad ?