Re: DPČ - ZMR?
Na sociálku přihlásíte malý rozsah až když dosáhne rozhodného příjmu v měsíci. Pak zpětně k datu nástupu. Pak už se neodhlašuje (teprve až skončí). U ZP se přihlašuje a odhlašuje podle toho, jestli je příjem větší než 2000 Kč. První přihlášení, až když dosáhne 2001,-, pak jakmile bude pod, odhlásit. A tak dále.
na infolince vám řekli 2001 ? To je hloupost, jak si jista nejsem už ani tím, jak se jmenuji, tady si jista výjimečně jsem :) na rozhodný příjem u DPČ se odvolává zákon o ZP v souvislosti se zvláštními právními předpisy a tím je zákon 187/2006 Sb. a rozhodný příjem je již 2000 Kč. Vidíte, co udělá jedna koruna :)) ale už je to snad jasné, i přes původní pochybnou informaci ze strany infolinky, zdravím
souhlasím s vámi, ale nevím, jak si mám vykládat odpověď na dotaz přímo ze stránek vzp.cz,kde je dotaz:
K 1. 2. 2009 se mnou zaměstnavatel uzavřel dohodu o pracovní činnosti. Můj měsíční hrubý příjem se bude pohybovat cca kolem 1 800 Kč. Budu plátcem zdravotního pojištění z této pracovní činnosti?
a odpověď:
Osoba pracující na základě dohody o pracovní činnosti se podle zákona č. 48/1997 Sb. považuje ve zdravotním pojištění za zaměstnance jen tehdy, pokud dosáhne příjmu ve výši částky, která je podmínkou pro účast takové osoby na nemocenském pojištění, neboli pokud dosáhne v kalendářním měsíci roku 2009 „započitatelného příjmu“ (vyměřovacího základu) nejméně 2 000 Kč.
Tomu rozumím tak, že plátcem je ten, kdo má 2.000,- a více.
a odpověď pokračuje:
Jestliže tedy vykonáváte práci na základě dohody o pracovní činnosti a váš příjem v kalendářním měsíci nepřesáhne 2 000 Kč, vztahuje se na vás výjimka daná zákonem o veřejném zdravotním pojištění, nejste považována za zaměstnance a zaměstnavatel nebude odvádět z tohoto příjmu pojistné. To ovšem zároveň znamená, že nebudete mít z titulu tohoto zaměstnání řešen svůj pojistný vztah.
Důležité je n e p ř e s á h n e 2000,- Kč. Tak, že podle této věty neplatí ten,kdo má 2000,- Kč, ale až ten, kdo má 2001,- Kč.
Nebo jak to tedy bylo myšleno?
odpověď pokračuje:
>Jestliže tedy vykonáváte práci na základě dohody o
>pracovní činnosti a váš příjem v kalendářním měsíci
>nepřesáhne 2 000 Kč, vztahuje se na vás výjimka daná
>zákonem o veřejném zdravotním pojištění, nejste považována
>za zaměstnance a zaměstnavatel nebude odvádět z tohoto
>příjmu pojistné. To ovšem zároveň znamená, že nebudete
>mít z titulu tohoto zaměstnání řešen svůj pojistný
>vztah.
>Důležité je n e p ř e s á h n e 2000,- Kč. Tak, že
>podle této věty neplatí ten,kdo má 2000,- Kč, ale až
>ten, kdo má 2001,- Kč.
>Nebo jak to tedy bylo myšleno?
zákon 48/1997 § 5 Pojištěnec je plátcem pojistného, pokud
a) je zaměstnancem; s výjimkou
4. osoby, která v pracovním poměru vykonává sjednané práce jen občas a nepravidelně podle potřeb zaměstnavatele (dále jen "zaměstnanec na nepravidelnou výpomoc") a která v kalendářním měsíci nedosáhla příjmu ve výši částky, která je podmínkou pro účast takové osoby na nemocenském pojištění podle zvláštních právních předpisů (dále jen "započitatelný příjem"),
6. osoby činné na základě DPČ, která v kalendářním měsíci nedosáhla započitatelného příjmu,
Bod 4 se v praxi nevyužívá, neměl by, ale již jsem zaznamenala názor, že to opět možné je, tím se teď trápit nebudu-uvedla jsem ho proto, že v bodě 4 je odkaz na zvláštní právní předpis a započitatelný příjem, na započitatelný příjem odkazuje bod č. 6, který nás zajíimá - odkazuje výkladem na zákon 187/2006, § 6 - kdy vzniká účast na pojištění a v bodě 5 jasně uvedeno: 5) Rozhodný příjem činí 2 000 Kč, takže nemám pochyb, kdy vzniká účast na pojištění a povinnost odvodu ZP u DPČ.
Mrkla jsem na dotazy na VZP a odepsala jsem jim, až napíší, řeknu :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
18. 9. 2009 12:10
Ještě jednou ZMR, prosím o radu, mám zam. na HPP a k tomu má novou DPČ, ale má jenom hodinovou sazbu bez výše úvazku, je uzavřená až do května 2012. 330hodin/200,-. Z toho je zřejmé že měsíčně nedosáhne základu 2000. je to ZMR? Mám pravdu že je to ZMR?