Re: úmrtí podnikatele
>Může mi prosím někdo poradit s tímto problémem:
>zemřel OSVČ, nežli se uzavře dědické řízení povede
>firmu jeho syn jako dědic.Účetnictví se uzavře k datu
>úmrtí
NE
- dodaní se pohledávky,závazky.Až potud je mi to
>jakžtakž jasné.Jak se ale bude postupovat dál? Dědic
>bude vystavovat faktury,zaměstnancům se budou vyplácet
>mzdy.....jak se vše vyřídí daňově,když firma už bude
>daňově uzavřená k datu úmrtí?
Nebude
????Kdo bude po tuto dobu
>podávat přiznání k DPH?
>Děkuji všem za odpověď.
vše je řešeno § 13 živn.zákona a § 342 ZP.
U OSVČ ukončíte činnost ke dni úmrtí. Dodanění atd. Dědic pokračuje v podnikání, ale je mu přiděleno nové DIČ a následně i nové IČ, faktury vystavuje již pod svým jménem a DPH a ostatní daně platí také on. Mzdy zaměstnancům vyplácí dále, veškeré smlouvy přešly na dědice, jen je třeba dopsat dodatek k pracovní smlouvě o změně názvu zaměstnavatele.
Ke dni úmrtí podat daň.přiznání FO, silniční daň a všechny různé daně, co platil. Zajít na OSSZ a zdrav.pojišťovny, tam oznámit, že dědic bude pokračovat v podnikání. Převedou se všechna práva a povinnosti na dědice.
A nezapomenout na živnostenský úřad, tam vám přidělí nové IČ a DIČ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 9. 2009 12:18
Může mi prosím někdo poradit s tímto problémem:
zemřel OSVČ, nežli se uzavře dědické řízení povede firmu jeho syn jako dědic.Účetnictví se uzavře k datu úmrtí - dodaní se pohledávky,závazky.Až potud je mi to jakžtakž jasné.Jak se ale bude postupovat dál? Dědic bude vystavovat faktury,zaměstnancům se budou vyplácet mzdy.....jak se vše vyřídí daňově,když firma už bude daňově uzavřená k datu úmrtí?????Kdo bude po tuto dobu podávat přiznání k DPH?
Děkuji všem za odpověď.