Odpisy

• (neregistrovaný)

21. 9. 2009 12:21

Jsem plátce DPH, vedu DE:
    1) Vnitř. směrnicí jsem stanovila, že nákupy uskutečněné do částky 5.000,-- Kč bez DPH (dříve označované jako drobný hmotný majetek) se účtují přímo do spotřeby - neodepisují se. U nákupů v částce 5.001,-- Kč až 39.999,-- Kč bez DPH je evidován (účtován) odpis na 2 roky za předpokladu, že majetek bude používán déle jak 1 rok. Jak odepisovat např. majetek v částce 7.001 Kč vč. DPH - letos 3.500,-- Kč a v roce 2010 3.501,-- Kč? Nebo se nechává na padesátihaléře?
    2) Jak zaevidovat zhotov. a montáž trezor. dveří v částce 35 tis. Kč a zhotov. a montáž zabezp. zařízení v částce 13 tis. Kč - oboje jako majetek s odpisem na 2 roky viz výše?
    Děkuji!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 9. 2009 12:43

Zlatka (neregistrovaný)

Re: Odpisy
      Dobrý den, nechápu proč nedáváte nákupy do 40.000,- přímo do nákladů, pokud jste OSVČ vedoucí daňovou evidenci. Pokud jste si toto, ale snanovila, pak trezorové dveře odpisujete 2 roky a taktéž zabezpečovací zařízení. Samozřejmě odepisujete z částky bez DPH.

• 21. 9. 2009 13:17

44 (neregistrovaný)

Nemám s odpisy zkušenosti, myslela jsem že se bere pořizovací cena, tj. vč. DPH např. 12 tis. Kč, letos dám do nákladů 6 tis. Kč a příští rok 6 tis. Kč.
      Jak je to prosím pokud by to bylo 12.001 Kč. Kolik do letos a kolik příští rok?
      Děkuji!

• 21. 9. 2009 13:46

Zlatka (neregistrovaný)

Doporučuji prostudovat zákon o daních z příjmu a to § 30,31,32 a teď i nově §30a. Pro vás pokud jste plátce DPH vždy směrodatný základ daně. to je cena bez DPH. Pořizovací cena se bere samozřejmě, ale zavisí na tom jestli jste platce nebo neplátce. Pokud je pořizovací cena 10.000,- + DPH (1900,-) pak odepisujete 10.000,-.

• 21. 9. 2009 17:00

Zdena R (neregistrovaný)

1) Letos si uplatníte jako výdaj částku 7.001,- Kč. Pokud si uplatníte výdaj pouze ve výši 3.500,-, tak příští rok už nic. Vedete přece daňovou evidenci, která je o výdajích, nikoliv o nákladech. Účetní odpisy nemají v DE místo.
      2) 48 tis. Kč do provozní režie letos.

• 21. 9. 2009 18:31

44 (neregistrovaný)

Teď jsem v tom úplně zamotaná, kdosi mi poradil, že tento majetek je lepší nedávat přímo do spotřeby, ale rozložit jeho cenu do dvou let. Tudíž si uplatním v jednom roce polovinu výdajů a v druhém roce druhou polovinu výdajů. V daňovém přiznání k DPH dám samozřejmě celou částku, ale v přiznání pro DPFO prý mám toto rozložit a uplatnit jen polovinu těchto výdajů.
      Navíc odpověď viz výše mě zarazila - myslím, že se udává cena vč. DPH, tj. pořizovací cena celá, nevím proč nezahrnovat DPH.
      Prosím poraďte.
      Děkuji!

• 21. 9. 2009 22:50

Zdena R (neregistrovaný)

To, co Vám kdosi poradil, platí pro účetnictví, nikoliv pro daňovou evidenci. Daňová evidence je upravena v § 7b zákona o daních z příjmů, čtěte zde:
      http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cast1.aspx
      Předpisy pro účetnictví se použijí pouze pro obsahové vymezení složek majetku. Jinak ale postupujete podle zákona o daních z příjmů. Pokud Vám ZDP v § 26 říká, že hmotným majetkem je věc, jejíž vstupní cena je vyšší, než 40 tis. Kč, tak si nemůžete ani vnitřní směrnicí stanovit jinou definici hmotného majetku.

Proč nezahrnovat DPH? Jestliže jste koupila věc za 119.000,- Kč a uplatnila jste si nárok na odpočet DPH, tak Vám erár 19 tisíc vrátil a Vaše pořizovací cena, ze které budete počítat odpisy HM je tedy 100 tis. Kč. Pokud byste z nějakého důvodu nechtěla nebo nemohla uplatnit nárok na odpočet DPH, tak bude DPH součástí pořizovací ceny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).