Re: Kniha jízd - paušál a ost.N
Přesně tak. Mám k tomuto tématu také dotaz. Nedávno se tady řešilo, jestli je možné nárokovat odpočet DPH z PHM k vozům s paušálem. Někdo chtěl vznést dotaz na MFCR, nevíte jak to dopadlo?
Paní Markéto - tak znovu, lépe a pravdivě!
U vaší odpovědi ==>>>Ne, znamená to, že nelze uplatňovat 20% ostatních>>>výdajů (nákladů), tudíž lze uplatňovat 80%.==
chybí drobnost = že se jedná o vozidla používaná i k soukr. účelům.
Jinak k ==Někdo chtěl vznést dotaz na>MFCR, nevíte jak to dopadlo?
Zatím nevíme, ale -akras- se jistě ozve. viz
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=607170
Teď nevím jestli jsem vše správně pochopila - pokud uplatním paušál 5000 dávám do nákladů opravy, pojistné atd. plné hodnotě.
Pokud uplatním paušál 4000 (částečné užívání pro soukromé účely) dávám do nákladů 80 % z nákladů na opravy, pojistné atd.
Bude to takto nebo se mýlím?
Jo, jo, to jim nakecal můj houpací kůň protože nevěděl, že používáme místo knihy jízd evidenci přesunů, která se podobá evidenci jízd s údaji uvedenými v pol. 24 D-300. Dle ujetých km si potom kontrolujeme
přiměřenou spotřebu a tím ievidenci nákupu PHM včetně částek
DPH z toho vyplývajících.
Snad nám MF posléze vysvětlí výpočet DPH z paušálu,
co by tam njinak ing Sedláková vymýšlela jiného.
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
22. 9. 2009 12:22
2. V § 25 se na konci odst. 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno zp), které zní:
,,zp) výdaje (náklady) na spotřebované pohonné hmoty a parkovné vynaložené v souvislosti s užíváním silničního motorového vozidla23d), u kterého poplatník uplatní paušální výdaj na dopravu, a 20 % ostatních výdajů (nákladů) s výjimkou odpisů vynaložených v souvislosti se silničním motorovým vozidlem, u kterého je poplatník povinen uplatnit krácený paušální výdaj na dopravu. U silničního motorového vozidla, u kterého poplatník uplatní paušální výdaj na dopravu, nelze dále uplatnit náhradu výdajů za spotřebované pohonné hmoty.“.
Dobrý den, znamená to tedy, že když se rozhodnu pro paušál 5000/měsíc, budu ost.náklady související s autem (dáln.známka, opravy, myčka, ...) uplatňovat jen z 20% (a zbytek tj.80% budou nedaňové náklady? Už jsem z toho opravdu zmatená. Děkuji za názory.